Subota, 11 srpnja, 2020

INTEGRACIJIA SA SRBIJOM: Ministar RS traži punu prometnu povezanost sa Srbijom

Cilj Republike Srpske je da u narednih nekoliko godina imati više od 400 kilometara autoputa, a putno povezivanje sa Srbijom je prioritet koji je ucrtan u svim planskim dokumentima, rekao je za “Glas Srpske” ministar prometa i veza Srpske Neđo Trninić nakon što je potvrđeno da je dogovorena izgradnja autoputa od Beograda do Bijeljine.

Službena potvrda da će izgradnja autoputa od Beograda preko Kuzmina do Bijeljine početi kasno u proljeće ili početkom ljeta stigla je u četvrtak iz Beograda nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Projektna dokumentacija trebalo bi biti završena do 1. lipanja, dok je Srbija preuzela na sebe izgraditi most preko Save, čija je vrijednost oko 100 milijuna eura.

Trninić je u petak naglasio da je povezivanje Banjaluke i Beograda stalno u vrhu putnih prioriteta i da je na pomolu dobra ideja i projekat da se još aktivnije radi na tim pitanjima, posebno imajući u vidu poslove koje je Srpska uradila u posljednjih nekoliko godina i koji su još u toku.

– Autoputem “9. siječanj” povezali smo Banjaluku i Doboj, na proljeće nastavljamo s prvom fazom na koridoru 5C, od Johovca do Rudanke, odnosno uvodimo izvođače, a druga faza trebalo bi biti do kraja godine. Za dio od Vukosavlja do Brčkog razgovaramo s kineskim konzorcijem koji je iskazao interes i poslao samoinicijativnu ponudu da bi radio taj put, a naš plan je da dalje nastavimo od Brčkog prema Bijeljini. Intenziviramo razgovore o izgradnji tog dijela autoputa – rekao je Trninić.

U ovom momentu je, kaže, teško procijeniti koliko bi izgradnja autoputa od Beograda do Bijeljine mogla trajati, jer je riječ o velikim radovima.

Podsjetio je da su u toku aktivnosti u vezi s izgradnjom autoputa od Banjaluke do Prijedora te mogućnosti da ide i do Novog Grada što je, kako je rekao, još jedan od dokaza da je Republika Srpska, kao mala zemlja, postala veliko gradilište.

– Strateškim dokumentima Srpske smo, između ostalog, planirali gradnju mreže autoputeva i na kraju bi trebalo imati oko 420 kilometara autoputeva. Do sada imamo 106 kilometara i nastavljamo raditi, kazao je ministar prometa i komunikacija RS.

Na značaj budućeg autoputa koji će povezivati Beograd i Bijeljinu ukazao je u petak i premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je rekao da se s kineskim partnerima razgovara da prvi prioritet bude izgradnja autoputa od Doboja prema Bijeljini i granici sa Srbijom, dok bi drugi prioritet bila izgradnja autoputa od Banjaluke prema Prijedoru.

– Gradnju tog puta ćemo odgoditi dok ne izgradimo ovaj do granice prema Srbiji da bismo na kraju povezali Banjaluku i Beograd – rekao je Višković.

Dodao je da je značajna činjenica da će kompletnu izgradnju mosta na Savi financirati Srbija.

– To je velika investicija, a oni su, također, pokazali spremnost da na neki način pomognu gradnju puta od Rače prema Bijeljini – rekao je Višković.

On je rekao da su privedene kraju sve procedure u vezi s izgradnjom mosta u Gradišci da bi autoput do Gradiške u idućem razdoblju imao upotrebnu vrijednost./HMS/

Komentari

Komentari