Četvrtak, 2 travnja, 2020

INSTITUCIJE U PANICI: Na slobodu izašao okorjeli zatvorenik koji je svima prijetio da će se osvetiti, prijetio i psovao “mater ustašku”

Pravosudne institucije u Hrvatskoj uznemirene su nakon što je prošle srijede, nakon 23 i pol godine provedene u kaznionici u Lepoglavi te šest mjeseci u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači, na slobodu izašao 55-godišnji Milenko Toth.

Toth je višestruko osuđivani kršitelj zakona koji je tijekom izdržavanja zatvorske kazne bio proglašen visokorizičnim zatvorenikom, a u više navrata je najavljivao osvete pravosudnim dužnosnicima i djelatnicima Ministarstva pravosuđa. Stoga je o njegovom otpustu Uprava za zatvorski sustav smjesta izvijestila Vrhovni, Županijski, Prekršajni, Upravni i Trgovački sud, DORH, pravosudnu policiju, ministra pravosuđa, ali i Tothove žrtve te brojne svjedoke kaznenih djela za koja je bio osuđen, piše Jutarnji list.

Ubio šumara, eksplozivom osakatio sučevu ženu…

Toth je po struci kovinotokar iz Topolovca kod Siska gdje je do Domovinskog rata radio u tamošnjoj Željezari. Godine 1992. u šumi kod Siska ubio je jednog šumara iz automatske puške. Na sudu se branio tvrdeći da je to učinio u samoobrani. A 1994. postavio je eksploziv pred kuću suca koji ga je osudio zbog ilegalnog posjedovanja oružja, no u eksploziji je stradala sučeva žena koja je ostala bez noge. Tada je rekao da mu je taj zločin podmetnut. Za oba zločina ukupno je osuđen na 23 godine zatvora.

Neko vrijeme nakon toga skrivao se na tada okupiranim područjima oko Siska, no potom je uhićen kod Karlovca. Prepoznatljiv je po brojnim tetovažama na tijelu. Na tvrdnje da mnogi strahuju od njega, Toth po izlasku iz zatvora odmahuje rukom i kaže da su to nepotrebne gluposti.

“Ne znaju s kim se zaje****ju, poslije će biti kasno”

“J***t ću im majku za sva vremena jer ova zagorska g**na ne znaju s kim se zaj*****ju, a poslije će biti kasno za suze”, zaprijetio je u jednom pismu svima u kaznionici u Lepoglavi. Upravi za izvršenje sankcija Ministarstva pravosuđa poručio je kako će ih sve “poubijati jer ništa ne poduzimaju da njihovi lopovi prestanu krasti njegova pisma…”. Načelnici Odjela za tretman Uprave za izvršenje sankcija je, piše Jutarnji list, prijetio i psovao “mater ustašku” jer mu je, kaže, obećala da će mu se prestati krasti pisma.

“To je dokaz da se vama ne živi i da me izazivate da vas sve tu na sudu poubijam, što ću i učiniti nakon izlaska iz zatvora. Čuvajte si ovo pismo za uspomenu da ne bi bilo poslije ‘nismo znali’”, napisao je Toth u tom pismu. Na sličan način prijetio je i drugim sucima, zatvorskim čuvarima i drugima. Zbog svega toga bio je sankcioniran višemjesečnom zabranom korištenja novca u zatvoru, 21 danom samice, te produljenjem zatvora zbog prijetnji likvidacijom.

U njegovom mjestu, Topolovcu, mnogi osjećaju nelagodu nakon njegovog povratka s robije.

Komentari

Komentari