Petak, 10 travnja, 2020

INSTITUCIJE SE PROBUDILE: Podignuta optužnica protiv srpskog policajca koji je 91. razorio crkvu protutenkovskim minama

Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Čistoj Velikoj koje je u studenom 1991. počinio državljanin Srbije i Austrije protiv njega je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu pred tamošnjim Županijskim sudom.

„U konkretnom spisu Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, u kojem je upućen u rad zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, nakon dovršene istrage, podignulo je dana 13. kolovoza optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv državljanina Srbije i Australije sa prebivalištem u Australiji rođenim 1951. godine zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva” doznaje se od glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku Emilija Kalabrića.

Optuženom se stavlja na teret da je u studenom 1991. u Čistoj Velikoj kao pripadnik Vojne policije 2. brigade Teritorijalne obrane koja je bila u sastavu 9. korpusa Knin u crkvu Svete Ane postavio i aktivirao dvije protutenkovske mine, a uslijed eksplozije je crkva u cijelosti srušena pa je tako kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i okupacije izvršio napad na objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom.

Crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine, a nakon što je do temelja srušena u Domovinskom ratu od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva na drugom mjestu. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (DOKUMENT) INSTITUCIJE PRIZNALE: ‘Mirovine bivših pripadnika JNA su NAMET i TERET’!

>>> MALI SLOBA SE MALO PRERAČUNAO: Plenkoviću poručio da je Hrvatska nebitna za put Srbije u EU

>>> JE LI MOGUĆE DA JE OVO REKAO? Dok braniteljske udruge napadaju HDZ zbog Pupovca, Đakić ga brani

Komentari

Komentari