Petak, 3 travnja, 2020

INSPEKTORAT POKUŠAO ZATAŠKATI INCIDENT? Zbog prikrivanja, incident ima posljedice terorističkog napada

Da se akcident kojim slučajem dogodio u nekom šipražju, naglasio je gradonačelnik Duspara, cijeli bi događaj vjerojatno bio zataškan od strane odgovornih. Ovako ga nisu mogli sakriti, ali su ga pokušali umanjiti izjavama o sanaciji i istjecanju samo “150 litara naftnih derivata!”.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirao je danas četiri uzorka brodske vode – iz zdenaca na vodocrpilištu te caffe bara koji se nalazi u blizini vodospreme. U vodi su testirani ugljikovodici, lako hlapljivi aromatski ugljikovodici, takozvani BTEX, skupina u koju spadaju benzen, toluen, etilbenzen i ksilen.

– U sva četiri uzorka brodske vode ugljikovodici su bili iznad maksimalno dopuštene razine odnosno koncentracije prema pravilnicima što znači da voda nije zdravstveno ispravna. Što se tiče lako hlapljivih aromatskih ugljikovodika i benzena, ti nalazi su uredni. Večeras su u Osijek poslani novi uzorci za koje će sutra biti dostupni rezultati, a isto ćemo napraviti i sutra u suradnji s Vodovodom kada ćemo poslati nove uzorke u Osijek. – kazao je doktor Cvitković.

– Zavod je provjeru uzoraka vode radio 19. i 20. veljače ove godine i rezultati su bili ispravni, tako da se onečišćenje dovodi u vezu s akcidentom. Na tiskovnoj smo ukazali na problem koji bi mogao nastupiti jer su na tom mjestu naši bunari i to se pokazalo točnim. S obzirom na to da se radi o zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, uključili smo i Županijski stožer jer o neispravnosti vode moraju biti obaviješteni Bebrina, Sibinj, Stupnik, Oriovac, Bukovlje i Podcrkavlje. Obavijestili smo i Zagreb pa tijekom noći prema Brodu kreću cisterne s vodom. Zasad smo naručili deset cisterni. – izjavio je gradonačelnik Duspara, prenosi sbplus

Da se  dogodio u nekom šipražj, incident bi bio zataškan

– Nisu poduzete sve mjere na velikom dijelu tla natopljenom naftom. Sve što ide u tlo, pronađe put do nas. Kap nafte može zagaditi velike količine pitke vode. Nisam očekivao onečišćenje toliko brzo. Dopuštene koncentracije navedenih tvari iznose 50, a u uzorcima je pronađeno 400 do 700. Iz Croduxa su se postavili kao ljudi koji saniraju, a svemu su pristupili neozbiljno, spaljena trava je na pojedinim dijelovima samo sastrugana. Grad nije dobio dojavu da se išta radi na produktovodu. Da nismo dignuli na noge ministarstva, mi bismo i dalje pili tu vodu. Zvali su me iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva zaštite okoliša i rekao sam da inspektorica nije obavila svoj posao kako je trebala jer, da je izašla na teren prvi dan, znala bi da je ono prevelika opasnost za vodocrpilište. – kazao je Duspara, upozorivši još jednom građane kako kuhanjem ne mogu uništiti ugljikovodike.

“Ovo je ravno činu terorističkog napada. Ovo nije mala stvar, ovo se nije moralo dogoditi da su se poduzele prave mjere”, kaže Duspara.

Trebamo biti zahvali što se ovakva ekološka katastrofa i izravna opasnost za desetke tisuća građana nije dogodila u nekom šipražju, zaključio je Duspara, jer bi u tom slučaju stvar bila zataškana i više nego što su to u ovom slučaju pokušali učiniti.

>>> KRENULA PODJELA VODE U BRODU: Objavljene lokacije cisterni s vodom

>>> UZBUNA U SLAVONSKOM BRODU: Voda nije za piće ni nakon termičke obrade

>>> NEMA VIŠE VODE U SLAVONSKOM BRODU: Građani kupili svu vodu u trgovačkim centrima, grad objavio info telefon

Komentari

Komentari