Inicijativa mladih za ljudska prava je zatražila ispriku od Vlade RH usmjerenu “svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se dogodili za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene akcije Oluja”. Poruka Inicijative kojom se traži isprika je objavljena na Facebooku 25. srpnja, tj. prije dva dana. Ispriku očekuju od “najviših državnih tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici sa državnih mjesta ovu operaciju planirali i izveli”.

Inicijativa pri tome ne spominje neke važne činjenice. Operacija Oluja je bila isključivo obrambena akcija usmjerena na oslobađanje okupiranog teritorija. Zločini koji su se dogodili za vrijeme i nakon operacije su bili individualnog karaktera; odgovornost na vlastima RH je bila isključivo na sankcioniranju odgovornih, jer takve zločine u vojnoj operaciji velikih razmjera nije moguće spriječiti. Nema nikakvih dokaza da su se tijekom ili nakon Oluje događali organizirani zločini. Iseljavanje Srba sa njihovih ognjišta, koje Inicijativa navodi kao jedan od zločina operacije Oluja, je bilo organizirano od strane vodstva Srpske autonomne oblasti Krajina. U tu svrhu je služila i snažna propaganda kojom su srpsko stanovništvo plašili ustaškom osvetom.

Artiljerijski napadi tijekom operacije su, suprotno optužbama za “prekomjerno granatiranje”, bili pomno pripremljeni i usmjereni na vojne ciljeve. O preciznosti artiljerijskih udara svjedoči i bivši oficir JNA koji se 1995. zatekao u Kninu. Ta preciznost i gađanje vojnih ciljeva je sasvim u suprotnosti sa ciljevima i načinom provedbe terorističkog granatiranja kojemu je cilj pobiti ili otjerati civilno stanovništvo, i koje je JNA primjenila u napadu na Vukovar. Čak i van artiljerijskog djelovanja, operacija Oluja nije uključivala organizirano i namjerno “počinjenje zločina i teška kršenja ljudskih prava”.

Objavu se može pročitati na sljedećim poveznicama:

http://yihr.hr/hr/isprika/

Inicijativa je u svojoj ljetnoj školi tolerirala nijekanje postojanja Hrvata i Srba kao ustavnih nacionalnih skupina u Bosni i Hercegovini. Dopuštanje takvih protuustavnih, nedemokratskih i – najvažnije – neistinitih izjava otkriva pravo lice Inicijative kao “antifa”/četničke/jugosrpske propagandne organizacije. Neki od predavača su bili i članovi Helsinškog odbora. Predsjednik Inicijative je izjavio kako je u pozadini zločina u Oluji “zločinačka ideologija”. Inicijativa je također tražila zabranu pjesme “Lijepa li si” zato što je “nacionalistička, agresivna i potiče na nasilje”, dok je Marko Perković Thompson “vatreni poklonik pronacističkog ustaškog režima”.

Toni Šušnjar

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!