Srijeda, 8 travnja, 2020

INDEX POLUDIO: “Riječka policija dobila kapelicu, nema ovozemaljskog razloga za to”

Iako sloboda vjeroispovijesti i vršenje vjerskih dužnosti spada u ljudska prava, nekim medijima u Hrvatskoj to jako smeta, naravno isključivo kad se radi o Rimokatoličkoj crkvi i njenim vjernicima. “Riječka Prva policijska postaja dobiva kapelicu. Nema nekog ozbiljnog ovozemaljskog razloga za to, ali ni o čemu se, kako nam se čini, u riječkoj policiji ne vodi računa kao o duhovnim potrebama policijskih službenika, kao da u Europskoj prijestolnici kulture plavu odoru navlače samo ljudi s osobito razvijenom pobožnošću,” piše portal index.hr pod naslovom “Policajci se u Rijeci mole prije sastanaka, a dobit će i kapelicu. Ovo im je šef”.

Za zapovjednika Marijana Čančarevića  kažu, “na screenshotu preuzetom iz televizijskog priloga Nove TV vidimo ga za radnim stolom ukrašenim reprezentativnim komadima crkvene bižuterije. Tu su raspela, anđeli, pokojni Alojzije Stepinac u formi slike i slični pokazatelji načelnikove predanosti klečanju u crkvi. Tu je, konačno, na zidu iza načelnikovih leđa ispod uokvirene slike prikačen i portret Franje Tuđmana, mrtvog diktatora, valjda da se zna kako je načelnik originalni Hrvat i katolik.

“Prilog s prizorom iz načelnikove radne sobe emitiran je na Novoj TV u prosincu prošle godine i da su Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, profesionalci predani idealu jednakosti građana i sekularnosti, već bi narednog prosinačkog jutra nazvali Čančarevića s prijedlogom da ode u fratre, upiše se u HDZ ili se na neki treći način posveti štovanju njemu dragih pokojnika i simbola jer službene policijske prostorije nisu mjesto na kojem se rade takve stvari. Ali, eto, Dizdar i Milina nisu profesionalci, a Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova jest to što jest, nema smisla očekivati ikakvu reakciju od njega. Ako ne znate čemu ove rečenice, zamislite samo što bi se događalo da se Čančarević na televiziji pojavio okružen masonskim simbolima”, piše Index, zaboravljajući da su masoni tajno društvo, a rimokatolička crkva – vjerska zajednica. Njima je to, očito – jedno te isto.

Na kraju, nakon podulje i prilično histerične antiakatoličke tirade, prenose i rečenice riječke policije:

“Nastavno na dostavljeni upit obavještavamo Vas da je zbog duhovnih potreba djelatnika u dogledno vrijeme u planu uređenje molitvenog prostora namijenjenog pripadnicima vjerskih konfesija – kršćanske, muslimanske i judaističke.

Uređenje i opremanje navedenog prostora bilo bi realizirano dobrovoljnim radom te u suradnji s predstavnicima vjerskih zajednica.

Što se tiče dijela upita koji se odnosi na održavanje zornica obavještavamo da se sukladno planu angažmana i rada policijskog kapelana zornice održavaju u jutarnjim satima, prije radnog vremena u ustrojstvenim jedinicama na području ove Policijske uprave. Inače, za sve poginule i umrle djelatnike ove Policijske uprave i članove njihovih obitelji redovito se održavaju svete mise jednom mjesečno u sklopu djelovanja Policijske kapelanije sv. Vid. Također, napominjemo da je ova Policijska uprava predstavnicima reprezentativnih sindikata, a koji su isto zatražili osigurala i opremila adekvatan prostor za rad”, poručuju primorsko-goranski policajci.

Komentari

Komentari