Foto N1

IMUNOLOG JONJIĆ: “LIJEKA NEMA, KORONA ĆE BITI S NAMA GODINAMA, SVI ĆEMO OBOLJETI AKO SE NE CIJEPIMO”

Podijeli

Europska agencija za lijekove u srijedu je na konferenciji za novinare izvijestila kako postoji veza između cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka te da bi ugrušci trebali biti navedeni kao rijetka nuspojava tog cjepiva.

Stipan Jonjić, virusni imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka, kaže kako EMA zapravo nije rekla ništa novo.

“Ona nema nikakve čvrste argumente za njihov stav za krvne ugruške koje su spominjali. Nije pronađena nikakva uzročno-posljedična veza, nema znanstvenih argumenata da bi netko rekao da nešto preporuče jer je nešto pronašao. Ostali smo na razini špekulacija u javnosti. Opasnost je velika jer je građanstvo jako ugroženo. Svi ćemo prije ili poslije koronu dobiti ako se ne cijepimo”, rekao je Jonjić za N1.

“Na 25 milijuna ljudi bilo je 86 tromboza, dakle 3.4 tromboze na milijun ljudi. Svaki je čovjek vrijedan. Oni su naveli da je 18 završilo smrtno. Smrtnost je 0.72, manje od jednog čovjeka na milijun ljudi. U Zagrebu bi to značilo jedan mogući smrtni slučaj na milijun ljudi. I to bi bilo možda puno, ali nema dokaza”, kaže Jonjić.

“EMA nije imala drugi argument, oprala je ruke i rekla ono što smo svi već znali. Jednog dana netko će usporediti komplikacije kod drugih cjepiva”, dodao je.

“Potencijalni rizik uvijek postoji, no nema znanstveno utemeljenih argumenata. Ljude treba uvjeriti da je rizik od bolesti nesrazmjeran onome što se može dogoditi pri cijepljenju. Komplikacije su nesrazmjerno gore i dugotrajnije ako se bolest dobije”, rekao je Jonjić.

On i dalje smatra da je cijepljenje mnogo bolja opcija.

“Britanci sada savjetuju svojima da ne cijepe građane ispod 35. Volio bih da sam u literaturi pronašao nešto što govori za ili protiv tog cjepiva, ali nisam”, istaknuo je Jonjić.

Komentari

Najnovije