Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

Imate samo 3 dana: Zaprijetili roditeljima, uvode i promjenu s predmetima…

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja na konferenciji su predstavljene izmjene kurikula za gotovo polovicu razreda osnovne škole te druge i treće razrede srednjih škola, a bilo je riječi i o novim udžbenicima, online nastavi i promjenama u izbornim predmetima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je održala konferenciju s temama priprema za sljedeću školsku godinu i osvrtom na kurikularnu reformu. Predstavila je i hodogram aktivnosti za reformirane razrede, što uključuje nove udžbenike i tablete za učenike te nova računala za nastavnike.

“Idući tjedan bit će akcijski plan za online nastavu i za sljedeću školsku godinu, a nakon toga ide i javna rasprava o toj temi”, najavila je ministrica dodavši da su u tijeku edukacije za usavršavanje učitelja za online nastavu.

Komentirala je i povratak đaka u škole nakon epidemije koronavirusa. Prema podacima Ministarstva, nastavu trenutačno pohađa oko 85 posto đaka, a iako je ranije bilo riječi kako slanje djece u školu ovisi o odluci roditelja, to više nije tako.

“Nema razloga da djeca budu kod kuće. Svi učenici trebaju biti u školi, a za one koji ne dođu vrijedit će regulativa kao u normalnim situacijama. Subjektivni strah više nije opravdanje za izostanak s nastave, što znači da roditelji djece u nižim razredima mogu ispričati dijete do tri dana, a više od toga može opravdati samo liječnik”, poručila je Divjak.

Stvari se nisu mijenjale 25 godina

Divjak je istaknula kako se školski kurikul nije mijenjao 25 godina, sve do ove školske godine, zbog čega su održane edukacije učitelja i profesora na kojima je sudjelovalo više od 45.000 ljudi, javlja N1. Dodala i da su, unatoč epidemiji, opremljene škole i učionice.

“Tu je ovaj element digitalne transformacije pridonio da se uspješno nosimo s nastavom na daljinu. Što se tiče plana uvođenja, važno je znati da dolazimo prema kraju školske godine u kojoj smo uveli nove kurikulume. Oni su ove godine u funkciji u prvim, petim i djelomično sedmim razredima, kao i prvim razredima srednje škole”, poručila je Divjak i dodala da se iduće godine novi kurikulumi uvode i druge, treće, šeste i djelomično osme razrede osnovne škole, te druge i treće razrede srednje škole.

Što se tiče cijene školskih udžbenika, od čega je ove godine odobreno 580 novih, koji prate reformu, Divjak je pojasnila da je to od 2014. godine stabilna situacija. Jutarnji piše kako je država osigurala 180 milijuna kuna za besplatne udžbenike iz svih predmeta za sve učenike osnovnih škola. No, roditelji srednjoškolaca, naročito u drugim i trećim razredima, morat će kupiti sve nove udžbenike, s obzirom na promjenu kurikula, a njihova je cijena, bez vježbenica i drugih materijala, oko 1800 kuna.

Izborni predmeti postaju obavezni pri odabiru

Ministrica nije komentirala tu situaciju, ali se zato osvrnula na uvođenje informatike u škole, rekavši kako je ona obvezni izborni predmet za niže razrede osnovnih škola, a obvezna za pete i šeste razrede od 2018.

“Od sljedeće školske godine imat ćemo izbornu informatiku koja će se morati nuditi u svim osnovnim školama diljem Republike Hrvatske”, rekla je Divjak i najavila promjenu u održavanju izbornih predmeta: “Svi izborni predmeti jednom kad se izaberu postaju obvezni. Uopće nema razloga da u istoj smjeni kad su i obvezni ne bi bili i svi izborni predmeti. Njih je malo, satnica je mala.”

Govoreći o Školi na Trećem, Divjak je istaknula da je to najveći pothvat u Hrvatskoj, na kojem je radilo pedesetak učitelja i nastavnika: “Oni završavaju ovaj tjedan, jer se obvezno gradivo iscrpljuje i nema potrebe da se i dalje održava Škola na Trećem. Svi učenici trebaju biti u školama, nema razloga da učenici budu kod kuće i mislim da su u međuvremenu i roditelji razriješili dileme koje su imali, ali svi učenici trebaju biti u školama.”


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SPAS U ZADNJI TREN: Nećete vjerovati što će Kerum napraviti za HDZ
>>> SAD SE SVE ZNA: Lagali su oko koroni? Davali podatke i prije Dnevnika
>>> GOTOVO JE, INA JE ZAUVIJEK IZGUBLJENA: Plenković napravio neshvatljiv propust – kako će ovo objasniti građanima?
>>> Ljetovanje, smještaj – sve daju besplatno! Imaju samo 1 uvjet za turiste…
>>> POLITIČKI KAOS: Što će se sad dogoditi, afera Rimac seže čak do Plenkovića osobno
Komentari

Komentari