IMAMO REKORDERA: Izazvao nesreću sa smrtonosnom koncentracijom alkohola u krvi, pogledajte koliko je napuhao!

Podijeli

Osječko-baranjska policija u subotu je kod vozača koji je prouzročio prometnu nesreću u središnjoj Slavoniji izmjerila rekordnih 4,63 promila alkohola u krvi.

Policija je izvijestila da se nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena dogodila u  subotu oko 18,50 sati, na državnoj cesti D2 između Martina i Donje Motičine, nedaleko Našica.

Kod vozača automobila, 42-godišnjaka iz Donje Motičine, “utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 4,63 grama po kilogramu”, navodi lokalna policija.

Vozač je kažnjen s maksimalnom novčanom kaznom od 42.300 kuna, oduzimanjem vozačke dozvole na tri mjeseca kada stekne pravo na upravljanje i čak 12 negativnih prekršajnih bodova.

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati teške posljedice pa i smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

No, činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za volan liječnici objašnjavaju time da su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom “utrenirani” u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.

No on nije rekorder u apsolutnom smislu, samo u smislu izazivanja prometne nesreće. Hrvatska pamti i pijanije.

Policija je na području Makarske 2003. godine intervenirala zbog obiteljskog nasilja. Nasilnik je bio toliko pijan da je već 15 godina nedodirljivi hrvatski rekorder. Izmjereno mu je 7,44 promila, a da dosegne ovaj rekord, navodno, trebalo mu je osam boca viskija.

Bjelovarski su pak policajci 2014. na Odjel bjelovarske psihijatrije odveli vidno pijanog 30-godišnjaka. Olakotna okolnost mu je da nikom, osim sebi samome, nije naudio. No, u tome je bio prilično uporan s obzirom da je dosegao 6,26 promila.

Priča o (tada) 42-godišnjem Križevčaninu, koja datira iz 2002., jedna je od onih za rubriku “vjerovali ili ne” i ni malo se ne poklapa s onim što tvrde medicinski priručnici. Naime, policija je muškarca zaustavila dok je upravljao Ford Escortom i izmjerila mu 5,68 promila. Otpravili su ga u križevački Dom zdravlja, gdje je utvrđeno da može normalno funkcionirati, pa je potom upućen na “redovno” triježnjenje u policijsku postaju!? Inače, u trenutku kad je uhićen, već je imao zabranu upravljanja vozilom. A to mu je bio 23. put da su ga policajci zatekli kako automobilom upravlja za vrijeme zabrane. Od toga je 15 puta bio u alkoholiziranom stanju.

A dobar poznanik policije iz Jagodnjaka je do prosinca 2015., kada je postavio osobni rekord od 5,32 promila, bio višestruko evidentiran zbog vožnje bicikla u alkoholiziranom stanju. I sam je bio šokiran promilima, jer je do 17.30 – kada je uhićen – popio samo “litru-dvije rakije i desetak piva”. A i to je “morao” jer je bio na svinjokolji, pa mu je, kako je rekao, alkohol trebao da se može skoncentrirat na posao.

Prije 14 godina samoborska policija intervenirala je zbog lakše prometne nezgode u kojem je sudjelovao neregistrirani traktor. Događaj se ne bi pamtio da “dreger” nije pokazao na 5,27 promila, što je do danas ostao rekord u kategoriji traktorista. A osim vožnje u alkoholiziranom stanju i neregistriranog traktora, dotični nije imao ni vozačku za isti. Kad su ga već krenule kazne…

Vozač autobusa na relaciji Knin-Zadar je pak 2017. priuštio putnicima vožnju iz noćne more. Nakon što je u nekoliko navrata prelazio autobusom na suprotnu prometnu traku, uznemireni putnici zatražili su ga da stane i otvori vrata, što je ovaj i učinio poslije dva-tri kilometra. Četvero prisebnijih alarmiralo je policiju. Kad su ga momci u plavom zaustavili, a još nije bilo ni podne, izmjerili su mu 3,16 promila. Nije se smirio ni nakon privođenja u policijsku postaju Knin. Prvo je ponudio mito, a kad mu to nije prošlo, započeo je s prijetnjama, a potom i fizičkim napadom.

Komentari

Najnovije