Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

IMAMO NOVE ANKETE: Gubi li Kolinda izbore u drugom krugu?

Pitanjem kako bi u drugom krugu izgledali rezultati predsjedničkih izbora u Hrvatskoj bavilo se istraživanje HRejting agencije Promocija plus koje predstavljeno danas na HRT-u

U drugom krugu na HRT-u su analizirana tri duela, u skladu naravno s onime što je istraživanje pokazalo za prvi krug. Kao što smo objavili sinoć, očekivano najveću potporu birača dobiva samo troje potencijalnih kandidata i zasad samo oni imaju izglede za drugi krug.

Da je danas drugi krug predsjedničkih izbora u srazu sa Zoranom Milanovićem aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi drugi uzastopni mandat. Grabar-Kitarović dobila bi 52,3 posto glasova, Milanović 43,2 posto, a neodlučnih birača u ovom duelu nema puno – 4,5 posto.

Kod HDZ-a i SDP-a stvari čvrsta su biračka tijela s više od 90 posto potpore svojim kandidatima, iako treba zamijetiti da bi 6,5 posto SDP-ovih birača svoje povjerenje ipak radije dalo Kolindi Grabar-Kitarović.

Birači Mislava Kolakušića u drugom krugu bi s 50 posto glasova poduprli Zorana Milanovića, a s 39,7 posto Grabar-Kitarović. Kod birača Mosta očekivana raspodjela, većina glasova otišla bi aktualnoj predsjednici, koja bi dobila i 50 posto glasova birača HSS-a, dok bi kandidatu ljevice pripalo 43,8 posto.

Kod HDZ-a i SDP-a stvari čvrsta su biračka tijela s više od 90 posto potpore svojim kandidatima
Kod HDZ-a i SDP-a stvari čvrsta su biračka tijela s više od 90 posto potpore svojim kandidatima

Izvor: hrt / Autor: vijesti.hrt.hr

Kada bi u drugi krug ušli aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, ponovno bi pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, no njezina prednost u ovom bi dvoboju bila manja nego u odnosu na Zorana Milanovića. Kad bi u završnicu predsjedničke utrke ušli Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro kandidatkinja HDZ-a slavila bi s 49,2 posto glasova. Miroslav Škoro dobio bi 41,6 posto. Neodlučnih birača ovdje je malo više nego u prethodnom ogledu – 9,2posto.

U srazu ovo dvoje kandidata posebno je zanimljivo pogledati kako bi se opredijelili birači HDZ-a, Grabar-Kitarović ima potporu njih 73,8%, međutim 23,9% ipak smatra da bi bolji predsjednik bio Škoro. Također je zanimljiv podatak da bi SDP-ovi birači, ako već nema njihova kandidata u drugom krugu, na Pantovčaku radije vidjeli Miroslava Škoru nego Kolindu Grabar-Kitarović – 49,3% SDP-ovih birača glasovalo bi za Škoru, a 41,3% za Grabar-Kitarović.

Predsjednica bi pobjedila i u srazu s Miroslavom Škorom
Predsjednica bi pobjedila i u srazu s Miroslavom Škorom

Izvor: hrt / Autor: vijesti.hrt.hr

Birači Mislava Kolakušića s 58 posto priklonili bi se Škori, 24 posto bi ih glasovalo za Grabar-Kitarović, dosta ih je neodlučnih, čak 18 posto. Most naravno za Škoru 61,1 posto, HSS ipak favorizira Kolindu Grabar-Kitarović s 54,8 posto glasova, u odnosu na 22,6 posto koliko bi dali Škori, i tu je udio neodlučnih znatan – 22,6 posto.

U duelu Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore zanimljivo je da bi birači Zorana Milanovića iz prvog kruga u drugom krugu bi ipak više glasova udijelili Kolindi Grabar-Kitarović – 46,2 posto, Škoro bi dobio 41,5 posto njihovih glasova. Birači Kolinde Grabar Kitarović čvrsto bi ostali i u drugom krugu uz nju, imala bi samo 2,2 posto prebjega u konkurentski tabor.

3Ako se u drugom krugu nađu Miroslav Škoro i Zoran Milanović predsjednik Hrvatske postao bi Miroslav Škoro. Rezultati ovog ogleda izgledali bi ovako: Miroslav Škoro 49,4 posto, Zoran Milanović 45,4 posto. Neodlučnih je malo – 5,2 posto.

Miroslav Škoro bi u drugom krugu potukao Zorana Milanovića
Miroslav Škoro bi u drugom krugu potukao Zorana Milanovića

Izvor: hrt / Autor: vijesti.hrt.hr

HDZ, SDP, slika naravno jasna, iako 13,6 posto HDZ-ovih birača smatra da bi Milanović bio bolji predsjednik od Škore, odnosno 5,5 posto birača SDP-a glas bi dalo kandidatu s desnog spektra.

Birači Mislava Kolakušića poduprli bi Miroslava Škoru s 63,5 posto, a Zorana Milanovića s 26,9 posto. Most bi s više od 80 posto glasova bio za Škoru, HSS podijeljen, 45,2 posto za Škoru, 41,9 posto za Milanovića, neodlučnih 12,9 posto.

Komentari

Komentari