Utorak, 7 srpnja, 2020

IMA NADE ZA POMALO ZABORAVLJEN HRVATSKI KRAJ: Na važnom prometnom čvorištu Kinezi grade veliku tvornicu električnih vozila

Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, u općinski proračun slijevat će se i novac od komunalne naknade jer će buduća tvrtka za proizvodnju električnih vozila biti registrirana u poslovnoj zoni

Kinezi ozbiljno ulažu u dolinu Neretve. Osim gradnje Pelješkog mosta, uskoro bi trebao krenuti veliki projekt – tvornica električnih automobila i skutera u poslovnoj zoni Nova seal u dosad poprilično nerazvijenoj neretvanskoj općini Kula Norinska, piše Rogotin.hr.

Tvrtka Green Tech Group, koju je u Zadru registrirao Kinez Karl Soon s hrvatskim poduzetnicima Mladenom i Antonijem Ninčevićem u Novim Selima će započeti sa sklapanjem električnih vozila namijenjenih tržištima srednje i istočne Europe.

Nada za tisuće nezaposlenih

U Metkoviću i Pločama je gotovo tri tisuće nezaposlenih pa je vijest o investiciji i novim radnim mjestima razveselila stanovnike općine Kula Norinska. Ista je pak započela radove na infrastrukturi u budućoj poslovnoj zoni na Novim selima.

Prva faza radova procijenjena je na otprilike četiri milijuna kuna, a ona podrazumijeva izgradnju prometnica, dovođenje struje, vode, telefona te ostale prateće infrastrukture na kompletnom prostoru poslovne zone kako bi mogla započeti gradnja tvorničkih objekata u kojima će se osim vozila, automobila i skuterea proizvoditi i baterije za električna vozila.

Tvornica će biti gotova za godinu i pol?

Načelnik općine Kula Norinska izjavio je kako infrastruktura trebala biti dovršena do ljeta kada na scenu stupa investitor. On bi trebao proizvodne hale dovršiti za otprilike godinu i pol, piše Rogotin.

Green Tech Group kupio je još lani na javnoj natječaju 550 tisuća kvadrata zemljišta za 16 milijuna kuna. Projekt izgradnje tvornice odvijat će se u tri faze kroz sljedećih deset godina.

U tom bi razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, a Soong i Ninčević će, prema poslovnim planovima, u tvornicu za sklapanje električnih vozila uložiti preko stotinu milijuna eura.

Posao za 500 ljudi

Planiraju za početak zaposliti dvadesetak radnika, a kasnije i do 500 radnika.

Prometnice i prateću infrastrukturu financirat će općina Kula Norinska, novcem koji će investitor uplaćivati na ime kupoprodajne cijene, a to je preduvjet napretka same investicije.

Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, u općinski proračun slijevat će se i novac od komunalne naknade jer će buduća tvrtka za proizvodnju električnih vozila biti registrirana u poslovnoj zoni, ističe načelnik općine.

Poslovna zona na prometnom čvorištu

Poslovna zona smještena je na granici s BiH, uz schengenski granični prijelaz i autocestu. Upravo na Novim Selima predviđeno je najveće prometno čvorište u Europi – spja točka budućeg koridora VC (Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče) i autoceste.

“U prostornom planu Općine ucrtan je i nastavak autoputa A1 koja bi zonu povezala s dolinom Neretve. Osim toga, naša poslovna zona ima i perspektivu jer se nalazi izvan ekološke mreže, te je pogodna za razvoj bilo koje proizvodnje. Također u dugoročnim planovima je ostavljena mogućnost gradnje stambenih objekata po uzoru na Dugopolje čime bi se mlade obitelji zadržale na području općine Kula Norinska”, izjavio je načelnik Krstičević.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OBITELJ PETRA ŠIMUNA ‘NE MOŽE UZETI NOVAC OD KUĆE’ MALE MILE: To je čuo i djed Rončević, evo što kaže
>>> Vakula najavio novu promjenu vremena. Što nas čeka do kraja mjeseca?
>>> UDAR NA IZVORNI HDZ: Članovi bjesne na Plenkovića! Listom za EU izbore ponizio je stranačku desnicu
>>> ISTINA O ŽIVOTU U NJEMAČKOJ: Kažu da Hrvati dolaze u Njemačku i rade najgore poslove – je li to sramota
Komentari

Komentari