Petak, 24 siječnja, 2020

IDEMO NA PRIJEVREMENE IZBORE? PLENKOVIĆ NEĆE IMATI IZBORA: Rizik je velik ako će čekati. U tom slučaju mogao bi ostati bez svega…

Nije nemoguće da se u listopadu ove godine održe izvanredni parlamentarni izbori. Šanse za to su velike. Štoviše, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je inače i saborski zastupnik vladajuće većine, tvrdi da su one na razini 50-50.

“Situacija nije dobra. Ja sam i prije dva dana izjavio da su izvanredni izbori isto mogućnost. Nisam ničiji trbuhozborac. Bavim se političkom analitikom. Izvanredni su izbori realna mogućnost zato što postojeći predsjednik HDZ-a ima dvije solucije. Jedna je da ide na izvanredne izbore i time izbjegne rezultate predsjedničkih izbora. Druga je da čeka predsjedničke izbore i da kandidat HDZ-a njih možda izgubi pa da onda s tim ide na unutarstranačke izbore i onda i njih izgubi. U tom su smislu izvanredni parlamentarni izbori u listopadu realna stvar”, rekao je Kosor u četvrtak gostujući na N1 televiziji.

Za Novi list je još jednom naglasio da je ovo što je rekao isključivo rezultat njegove osobne analize, te da to nije izrekao na osnovu bilo kakvih informacija koje bi dobio od nekog od vodećih dužnosnika HDZ-a

‘HDZ-ovci su čudni. Na zagrebačkim izborima za Bandića, a na državnim za HDZ’

Kosor je rekao da bi birači i članovi HDZ-a potpuno drugačije reagirali na eventualnim parlamentarnim izborima nego što su to napravili na nedavnim za Europski parlament kada je HDZ dobio samo 22,72 posto glasova.

“HDZ-ovci su čudni. Oni na primjer na zagrebačkim izborima uvijek glasuju za Bandića, a na državnim za svoju stranku. Sličnu su stvar napravili na nedavnim europskim izborima kada je dio njih glasovao za neke desne opcije ili su ostali kod kuće. Time su željeli poslati poruku vodstvu stranke da nisu zadovoljni smjerom u kojem stranka ide, odnosno da je otišla previše prema centru. Ali kada se na izborima bude radilo o njima, o njihovim financijama, o lokalnim izborima koji će se održati ne tako dugo nakon parlamentarnih, oni će u najvećem broju i opet glasovati za HDZ. Pa to je već toliko puta bilo viđeno”, rekao je Kosor.

Sve što Kosor govori poklapa se s nekim informacijama koje su se zadnjih dana neslužbeno mogle doznati iz samog HDZ-a, piše Novi list.

Vrh HDZ-a razmatra razne scenarije

Naime, u vrhu stranke se razmatraju razni scenariji što napraviti nakon neuspjeha na europskim izborima, a jedan koji se spominje su prijevremeni parlamentarni izbori još tijekom ove godine. Argumenti koji su se spominjali jako su slični onima koje je Kosor iznio tijekom jučerašnjeg nastupa na N1.

Ipak, valja napomenuti kako u utorak na održanom sastanku vladajuće koalicije nije bilo ni spomena o mogućnosti izvanrednih izbora, ali to je i bilo za očekivati jer se radi o skupu na kojem je bilo jako puno ljudi. A na takvim se skupovima ne donose ni ne raspravljaju tako strateške odluke kao što su prijevremeni izbori.

Vodstvo HDZ-a i šef stranke, premijer Andrej Plenković, uskoro će morati odlučiti koga će kandidirati za predsjedničke izbore koji će biti potkraj ove godine. Vjerojatno bi opet podržali aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali ona nikako da se izjasni hoće li se uopće kandidirati za drugi mandat.

 

Komentari

Komentari