Srijeda, 27 svibnja, 2020

I TO JE MOGUĆE: Direktorici vodovoda 1,3 mil. kuna za otkaz

U dane kada se nizom manifestacija obilježava Dan Grada vukovarski Živi zid upozorio je na menadžerske ugovore s direktorima gradskih poduzeća, koja su u vlasništvu Grada, gdje se direktorima osiguravaju visoke plaće kao i razne druge beneficije.

Gradonačelnik bio Sabo

– Dok Vukovarci napuštaju grad i odlaze trbuhom za kruhom, direktori gradskih poduzeća uživaju u plaćama i privilegijama koje im plaćaju isti ti građani. Primjer tome su menadžerski ugovori koje je s direktorima gradskih tvrtki potpisao Grad. Najbolji primjer je Ugovor s bivšom direktoricom Vodovoda Milicom Zebec – rekao je predsjednik vukovarske podružnice Živog zida i gradski vijećnik Pavao Josić. Inače, Milica Zebec je višegodišnja direktorica Vodovoda Grada Vukovara koja je na tu funkciju imenovana u siječnju 2004. Nakon sedam i pol godina rada, točnije 21. srpnja 2011., tadašnji predsjednik Skupštine Vodovoda Tomislav Džanak sa Zebec potpisuje novi Ugovor o pravima i obvezama direktorice kao i Ugovor o radu.

Gradonačelnik Vukovara u to vrijeme bio je Željko Sabo. U nizu više ili manje uobičajenih točaka ugovora posebno se izdvaja ona u slučaju jednostranog prekida radnoga odnosa od Društva. Naime, u točki 12. 2. toga Ugovora stoji kako se u slučaju njegova jednostranog raskida sa strane Društva, Društvo obvezuje članici Uprave – direktorici po osnovi naknade štete isplatiti iznos od šest bruto godišnjih primitaka i to u roku od 15 dana od dana jednostranog raskida. U slučaju da je sama raskinula ugovor direktorica bi imala pravo na otpremninu u iznosu od šest prosječnih mjesečnih bruto plaća. Spominje se i pravo na 24-satno korištenje vozila više srednje klase, podmirenje troškova goriva, osiguranja, edukacija… Četiri godine poslije, 16. srpnja 2015., tadašnji gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa Zebec potpisuje Dodatak Ugovora o pravima i obvezama direktorice i Ugovoru u radu od 21. srpnja 2011. S tim dodatkom direktorici je podignut koeficijent za izračun plaće dok se druge odredbe prije potpisanog Ugovora nisu mijenjale pa tako ni iznos odštete u slučaju otkaza, piše večernji list

“Sud ćemo dobiti”

Nepune dvije godine nakon toga Zebec dobiva otkaz i tada ona pokreće mehanizam koji joj stoji na raspolaganju temeljem Ugovora te je Društvo dužno isplatiti joj 1,3 milijuna kuna. Slučaj je završio na sudu koji još nije donio pravomoćnu presudu. Zebec se jučer nije javljala na telefon dok je Ivan Penava rekao kako je smiješno, davati takve izjave kada se zna da je on smijenio direktoricu.

– Njezin Ugovor sam dao i DORH-u jer sam sumnjao u nezakonitost te je smijenio s mjesta direktorice radi niza propusta. Slučaj je i danas na sudu i vjerujemo da ćemo ga i dobiti te da neće biti nikakvih posljedica po Grad i građane. 
U isto vrijeme Pavao Josić branio je direktoricu da bi je se sada odrekli – rekao je Penava.

Komentari

Komentari