Utorak, 29 rujna, 2020

I TO JE HDZ: “Ponovo ćemo pokrenuti pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan”

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak u Pragu da Hrvatska želi oživjeti temu europskog proširenja kojom se nije ozbiljnije bavilo od 2013. i pristupanja Hrvatske u EU.

“Želimo oživjeti temu koja je poprilično dugo u europskoj obitelji bila zanemarena i kojom se nakon zadnjeg proširenja i ulaska Hrvatske u EU nitko nije baš ozbiljno bavio”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova nakon ministarske konferencije Višegradske skupine i zemalja zapadnog Balkana.

Kaže da će Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem EU-a raditi na tome da se u Uniji postigne “jedinstvo i konsenzus o proširenju”.

“Budući da Hrvatska više nije promatrač u Europskoj uniji, nego kreator europskih politika, osjećamo odgovornost i potrebu imati temu proširenja visoko na dnevnom redu za vrijeme hrvatskog predsjedanja”, smatra hrvatski ministar.

Svi sastanci i konferencije o širenju EU-a na zapadni Balkan priprema su za glavni događaj hrvatskog predsjedanja.

“Samosvjesno i uspješno igramo utakmicu, a finale će biti na zagrebačkom samitu u svibnju”, ističe Grlić Radman.

Pored činjenice da zemlje tzv. “Zapadnog Balkana” ni izdaleka ne zadovoljavaju minimum kriterija za članstvo u EU, zanimljivo je da nitko ne razmatra je li Hrvatskoj uopće u interesu, kako ekonomskom tako i političkom, da se EU u ovom trenutku širi, naročito na Srbiju koja ostaje izrazito neprijateljska spram Hrvatske, ali ima velik broj saveznika u EU i dvostruko je veća i na osjetno geostrateški važnijem položaju od Hrvatske. HDZ ignorira upozorenja da bi Srbija vrlo vjerojatno uskoro opet dominirala prostorom bivše SFRJ kad bi kojim slučajem ušla u EU.

Komentari

Komentari