Četvrtak, 2 srpnja, 2020

I NOVINARI PRIZNALI: Hrstić – Plenković HDZ pretvara u HNS

Novinari Ivan Hrstić i Frenki Laušić gostovali su u Točki na tjedan i komentirali usvajanje Istanbulske konvencije u Saboru, kao i posljedice koje to može imati na HDZ.

“Svjetonazorski rat u Hrvatskoj tek počinje, a Andrej Plenković se nalazi u oku oluje. Prema mišljenju mnogih u HDZ-u, nije imao pravo riskirati toliko veliki razdor. On ga je napravio i nastavio putem kojim je išao Zoran Milanović i to je doista velika šteta. On ima drugačije alate na raspolaganju i kao iskusan diplomat nije trebao ovo napraviti”, rekao je Hrstić.

“Mislim da identitetni model politike sve jače u Hrvatskoj raste s desne strane. U vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor su također donošeni zakoni u kojima je rodna uloga bila naglašena”, rekao je Laušić, koji je komentirao i zašto Plenković ima toliki otpor u svojoj stranci, koji, primjerice, Ivo Sanader nije imao. “Zato što se nalazimo u postkriznom razdoblju. Nemojmo zanemariti ni ponovno oživljavanje konzervativne struje”, rekao je za N1

“Mi u Zakonu o maticama imamo opciju da se omogući osobi koja se biološki rodila kao žensko administrativno prikaže kao muško i obrnuto i tu smo među možda 24 zemlje na svijetu, tu smo napredna avangarda, i to se ne spominje”, rekao je Laušić.

Hrstić je komentirao posljedice koje bi HDZ mogao pretrpjeti u sljedećem razdoblju. “Kako se SDP pretvorio u HNS, tako i Plenković HDZ pretvara u HNS, dakle zbir karijerista koji misle samo na svoju funkciju”, rekao je Hrstić.

Laušić se osvrnuo na 14 HDZ-ovaca koji su glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. “Nadam se da neće biti kazni, jer bi njih to ojačalo kao žrtve. Trebamo se svi pripremiti da nam slijedi konzervativni revival. Ovo nije sad stvar jednog mandata, jednog premijera”, rekao je Laušić.

Hrstić je komentirao ulogu Andreja Plenkovića kao predsjednika HDZ-a. “On je u ovom trenutku već izgubio izbore. Ovo glasanje u Saboru je bila testna platforma za Istanbulsku koaliciju, a ne Istanbulsku konvenciju. Plenković će izgubiti oslonac u svojoj stranci i ovi prosvjedi pokazuju da tri posto može itekako utjecati na izborni rezultat i da ćemo vjerojatno uskoro vidjeti veliku koaliciju”, rekao je Hrstić.

Komentari

Komentari