Petak, 7 kolovoza, 2020

I Kolinda u utrci za šefa HDZ-a?

Jedan od njezinih prvih poteza zasigurno će biti zahtjev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku, kaže jedan od sugovornika Globusa blizak Grabar-Kitarović s kojim su razgovarali o njenoj mogućoj političkoj budućnosti.

Podsjeća kako je predsjednica na odlasku još u izbornoj noći rekla da će ostati u Hrvatskoj, te ne isključuje mogućnost njezina političkog angažmana.

“Ostavio bih sve opcije otvorenima. Možda ne odmah, ali zašto se kroz neko vrijeme ne bi opet angažirala? Uostalom, treba vidjeti kako će se odvijati situacija u stranci i oko samog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Tko zna kako će se stvari posložiti”, kaže neimenovani izvor Globusa koji smatra da bi upravo Grabar-Kitarović bila ona prava osoba koja bi u HDZ-u uspješno mogla ujediniti centar i desnicu. Na pitanje koliko bi u tom slučaju Kolindi Grabar-Kitarović bio minus gubitak predsjedničkih izbora kaže kako je uvjeren da to ne bi imalo veću važnost.

– Znamo zbog čega se to i kako dogodilo – kaže kratko, aludirajući očito na Škoru

Neki su skeptični

Nekoliko drugih članova HDZ-a međutim ne vjeruju kako ne vjeruju da bi Grabar-Kitarović mogla istaknuti kandidaturu na unutarstranačkim izborima, ali ističu da bi se u tu utrku mogla uključiti kao potpora nekom od kandidata za šefa stranke.

– Znam da ima članova koji je nagovaraju na kandidaturu, ali mislim da ona, za sada, nema takvu namjeru. Realnije mi je da nekome da potporu – kazao je jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

Sama Kolinda Grabar-Kitarović, kad je riječ o njezinim budućim planovima, osim objave da ostaje u Hrvatskoj, jedino je još za 24 sata izjavila da sebe u budućnosti vidi kako se bavi zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom te zaštitom životinja. Više od toga nije se izjašnjavala. Grabar-Kitarović, podsjetimo, u ožujku prošle godine preuzela je predsjedanje Vijećem žena svjetskih lidera. Riječ je o Vijeću osnovanom 1996. godine s ciljem da se potaknu sadašnje i bivše predsjednice država, premijerke i ministrice na sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima od ključne važnosti za žene. Prilikom primopredaje dužnosti uskoro bivša predsjednica istaknula je da će nastaviti raditi na svim pitanjima koja se tiču ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojaka tijekom svih svojih budućih djelovanja u svim područjima života.

U krugu bliskom Grabar-Kitarović ima i onih koji misle da bi se ona na kraju ipak mogla odlučiti za odlazak van unatoč sadašnjim izjavama da će ostati u Hrvatskoj.

– Ne mislim da se u ovom trenutku namjerava vraćati na domaću političku scenu. Već sada ima par ponuda koje se tiču nekih tvrtki, ali i politike, zato joj je važno da što prije privede kraju doktorat. A dobila je i pozive da održi konferencije te predavanja na nekim međunarodnim sveučilištima – kazao je još jedan od naših sugovornika, blizak Grabar-Kitarović. Podsjeća da predsjednica na odlasku još uvijek ima dobre veze u NATO-u, ali i u još nekim međunarodnim institucijama, s obzirom na to da je tijekom karijere bila i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanica u SAD-u te pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

‘Ništa neobično’

Neki HDZ-ovci ističu kako ne vide ništa neobično u tome što za sada nema nikakvih pouzdanih informacija o budućem angažmanu predsjednice na odlasku.

– Mislim da u ovom trenutku ni ona sama još ne zna što će točno te da samo čeka pravu ponudu, koje još nema – komentirao je jedan član stranke.

Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku će ostati još najviše mjesec dana, negdje do sredine veljače. A u tom razdoblju planira još jednu turneju, pa će tako još službeno posjetiti Njemačku, Poljsku, Austriju, Sloveniju, Belgiju i Izrael.

 

Komentari

Komentari