Rijeka,22.08.2020.- Zbog preporuka svojih vlada mnogi turisti koji ljetuju na Kvarneru požurili su na testiranje na koronavirus u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci.

I GRIPA MOŽE BITI TEŠKA: Doktor objasnio razliku između korone i gripe: ‘Kod gripe ovu stvar nismo uočili…’

Podijeli

Ističe kako je situacija ozbiljna, a jesen će biti jako teška ako broj novozaraženih ne počne padati

Internist pulmolog s KPB-a Jordanovac Saša Srića za N1 je komentirao je trenutačnu epiemiološku situaciju za koju je rekao da se “mora nazvati ozbiljnom”.

“Od 24. kolovoza do danas došlo je do porasta hospitaliziranih broja pacijenata, sa 155 na 307, odnosno sa 12 na 21 pacijenata na respiratoru”, rekao je te dodao kako smatra da je u “pojedinim regijama Hrvatske malo veća opuštenost”.

Ističe kako broj oboljelih mora “od ovog trenutka mora početi padati”, jer u suprotnom jesen neće biti dobra. “Dolaze nam gripa, bakterijske pneumonije, druge respiratorne bolesti”, ističe.

I gripa može biti teška, ali ne ostavlja trajne posljedice

“A ako bi se dogodilo da se netko istovremeno razboli i od gripe i od covida, čak i za one ljude koji su u punom zdravlju, to ne bi imalo niti lagan niti simpatičan tijek”, rekao je i pojasnio ključnu razliku između gripe i covida-19. “Gripa isto može biti teška akutna bolest s komplikacijama i smrti, ali gripa se nije pokazala da ostavlja trajne posljedice na plućima, kao plućnu fibrozu, kao što se pokazalo kod covid infekcije”, ističe.

Za nastavu se nada kako će što dulje biti u školama jer smatra kako je školovanje važan dio socijalizacije te da nastavu u školi ništa ne može potpuno zamijeniti, ali ipak upozorava: “Djeca sigurno razvijaju blažu kliničku sliku, ali virus mogu prenijeti svojim roditeljima, bakama, djedovima kod kojih klinička slika sigurno nije tako blaga.”

Nacionalnom stožeru civilne zaštite pružio je podršku u vezi produženja zabrane rada noćnih klubova i barova poslije ponoći. “Noćni klubovi su rano detektirani kao žarišta zaraze. Ja sam prvi zagovornik socijalizacije, ali u ovom trenutku nikome nije u interesu lockdown, što nam se može dogoditi ako ne budemo pazili.”

‘Apsolutno me iznenađuju kolege Gajski i Sladoljev’

A jedan od potencijalnih izvora zaraze smatra i subotnji prosvjed “Festival slobode”.

“Prosvjed neki dan na Trgu moram apsolutno osuditi. Distanca se nije držala i kroz nekoliko dana vjerojatno ćemo vidjeti porast broja zaraženih, što će biti odraz ovoga”, kazao je Srića, koji ističe kako bi sve one koji su bili na prosvjedu rado proveo kroz jedinice intenzivnog liječenja i “pokazao im ljude koji se bore za život”.

“Upravo ti koji su negirali taj virus na prosvjedu, mislim da je riječ o ljudima koji imaju prikriveni strah i stoga ga pokušavanju negirati. Scene su vrlo nesimpatične kod onih koji su razvili teže oblike bolesti. I kod onih koji su na kisiku, a pogotovo kod onih koji se bore za život.

Ima i mladih na respiratoru, nekih čak koji su imali vrlo blage prethodne bolesti, ali se sada bore za život. To su pacijenti kod kojih je slika krenula uobičajenim simptomima s povišenom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem, da bi vrlo naglo nastavila s takvim problemima s disanjem da su morali dobiti pomoć respiratora”, rekao je pulmolog dodajući kako ga “kolege Gajski i Sladoljev apsolutno  iznenađuju s obzirom na svoje znanje kad to tako bagateliziraju.”


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> POČINJE KAŽNJAVANJA? Nema više od 6 ljudi, stiže i drastična kazna za građane – Hoće li ovo uvesti i Hrvatska?
>>> Srbi zgroženi: Crnogorski komentator slavio pogodak bivšeg Dinamovca uz ‘Evo zore, evo dana’!
>>> POJAVILE SE NUSPOJAVE: Prekinuto testiranje cjepiva protiv korone
>>> Uveli 2 nove mjere za škole: HZJZ objavio – ovo će vrijediti za sve učenike…
Komentari

Najnovije