Srijeda, 8 travnja, 2020

I GLAS tuži karneval: “To podsjeća na KKK i naciste”

Stranka GLAS najavila je u ponedjeljak da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD “Bakove svečanosti” u Imotskom zbog spaljivanja lutke koja predstavlja istospolni par koji drži dijete u liku Nenada Stazića, zastupnika SDP-a, nakon što su to prethodno najavile Dugine obitelji i SDP-ovac Arsen Bauk.

“To dijete je spaljivano pred drugom djecom kao pokazatelj kako je bolje da se to dijete spali nego da ga netko udomi. To je zastrašujuće”, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare. Inače “spaljivanje krnje” nema nikakve veze sa spaljivanjem stvarnih osoba, već se radi o tradicijskom iskazivanju nezadovoljstva naroda određenim osobama ili pojavama protiv kojih se na ostale dane u godini ne smije govoriti, i cijela bit karnevala je da bude – provokativan.

Premijera, resornu ministricu te ostale ministre prozvala je što već jutros nisu osudili taj čin i jasno rekli da je to nedopustivo. “Javno pitamo premijera, resornu ministricu i pravobraniteljicu za djecu je li prineseno njihovoj pažnji što se dogodilo u zemlji koja predsjeda Vijećem EU, a gdje se kao simbol zla spaljuje istospolni par i dijete koji oni žele udomiti”, rekla je.

Pitanje je, upozorava, tko je slijedeći – samci, samohrani roditelji, riđokosi ili žene niže od 160 cm. “To treba zaustaviti sad”, poručila je Mrak-Taritaš koja smatra da je uvođenje građanskog odgoja u škole nužno kako bi se djeca naučila toleranciji, a ne isključivosti, pa su zato tužili Imoćane.

Slika koja je obišla Hrvatsku – primjer kako djecu potičemo na nasilje

Potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić-Rosenberg ustvrdila je kako je slika koja je jučer obišla Hrvatsku primjer kako odrasli djecu potiču na nasilje

Slike koje smo jučer gledaju podsjećaju na Njemačku tridesetih godina prošlog stoljeća, na Ku Klux Klan. Djeca se ne rađaju s nasiljem, nasilje dolazi od odraslih, od svih ovih koji se kao bave zaštitom djece i brinu se oko toga na koji način će ih okolina prihvatiti. Nitko od njih nije ponudio da sami udome bilo koje od te djece koje odrastaju u domovinama”, kazala je. Nije objasnila kako odrasli postaju nasilni ako se rađaju nenasilni kao djeca. Svatko tko ima djecu, naravno, zna da to nije točno.

“Ne moramo čuditi otkuda dolazi nasilje u školama, vrtićima”, rekla je “kako to da se događa da su djevojku koja ima razvojne poteškoće neki dan vršnjaci hranili izmetom, na koji način se događa nasilje nad Romima ili bilo kojem drugom djetetu ili različitoj osobi koja živi u Hrvatskoj.”

Topčić-Rosenberg podsjetila je da danas više od tisuću djece odrasta u  domovima zbog kroničnog nedostatka udomitelja i poručila da seksualna orijentacija nije gripa i ne prenosi se kašljem pa “nema opasnosti da udomljena djeca mijenjanju svoju seksualnu orijentaciju zbog seksualne orijentacije odraslih koji o njima skrbe”. Nonezanemariv broj heteroseksualne djece odrasle u homoseksulnim zajednicama na zapadu kaže da su patili zbog odrastanja u sredini koja je neprijateljska prema heteroseksualnim osobama.

 

Komentari

Komentari