Utorak, 4 kolovoza, 2020

I do 15.000 eura za hrvatsku putovnicu: Kako je skupina s “kraljem Roma” na čelu Hrvatsku pretvorila u obećanu zemlju srpske mafije

U velikoj policijskoj akciji u srijedu uhićeno je 30 ljudi diljem Hrvatske, među kojima i policajci, koji su po narudžbi nabavljali putovnice pripadnicima srpskog Zemunskog klana, ali i zaraćenim crnogorskim klanovima – Škaljarima i Kavčanima.

Grupa kojoj je na čelu bio Nusret Seferović, “kralj Roma” koji se svojedobno kandidirao za Sabor (izgubio je izbore od Kajtazija)  sreedila je putovnice i osobne iskaznice za više od 100 kriminalaca i mafijaša koji su im to plaćali, i to do 15.000 eura po dokumentu. To pokazuje i koliko je zapravo cijenjena hrvatska putovnica, jer se s njom, za razliku od onih “iz regiona”, može putovati manje više cijelim svijetom bez ograničenja i viza (potrebne su za SAD).

Poznato je da su srpski mafijaši i prije imali naše putovnice. Pripadnika Zemunskog klana Josipa Golomejića zvanog Šiptar zadarski policajci zaustavili su prije nekih godinu dana. Vozio je Audi A-8 zadarske registracije pun eura i kuna. Bilo im je sumnjivo pa su ga uhitili i uzeli  mu novac. Po nalogu suca istrage Županijskog suda u Zadru pretražili su mu auto i  apartman u Privlaci, a tamo su našli oko četvrt kile kokaina, strojnicu izraelske proizvodnje “uzi”, i uređaj za zaštićenu komunikaciju kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog svijeta.

Josip Golomejić Šiptar u Srbiji je odležao 17 godina zatvora zbog ubojstva policajca Prvoslava Obradovića u jesen 1998. godine u Železniku. Prema pisanju srpskih Novosti, Šiptara su tražili zato što se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilanja heroina. Otkriveno je da se skriva u kući i trojica inspektora su ga došla privesti. Njegova supruga im je odvlačila pozornost dok je on bježao na kat kuće. Iskočio je kroz prozor, a otprilike u to vrijeme je u dvorište ušao Obradović uz povike: “Stoj, policija!”. Golomejić je zapucao i smrtno ranio policajca.

Kasnije je utvrđeno da je iste noći napustio zemlju i jedno vrijeme se skrivao u Hrvatskoj. Uhićen je na slovensko-austrijskoj granici krajem 1999. godine pri pokušaju bijega u Austriju. Izručen je Srbiji gdje je i odslužio kaznu. Još jednom se tako dokazalo da je Hrvatska idealno utočište najgorih srpskih kriminalaca.

Sjetimo se samo dvojca Simović-Kalinić koji se godinama skrivao na zagrebačkom Laništu nakon što su sudjelovali u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića. Kalinić je čak koristio hrvatske putovnice na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić. Njihov kraj počeo je nakon što je Miloš Simović otkrio da Sretko Kalinić ima aferu s njegovom suprugom Bojanom. Ondašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ispričao je kako je Bojana kao kurir s lažnim dokumentima dolazila u Zagreb i donosila im novac.

Simović je doznao da ga je prevarila s Kalinićem.  Kalinić i Simović roštiljali su u zagrebačkom Rakitju, napili se i posvađali zbog žene, a Simović je zatim s dva hica ranio Kalinića i dao se u bijeg. Kasnije ga je uhvatila srpska policija gdje je trenutačno na izležavanju višegodišnje zatvorske kazne. Kalinić je također izručen, a bio je to prvi slučaj da je Hrvatska izručila svog državljanina drugoj državi.

Osim što su se redovito skrivali po Hrvatskoj, srpski kriminalci su obožavali i hrvatske putovnice. Milorad Ulemek Legija koji je 2003. sudjelovao u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, koristio je putovnicu Republike Hrvatske na ime Vlado Vukmanović. Bila je riječ o jednoj od putovnica koje su nešto prije toga “nestale” iz konzulata Hrvatske u Mostaru, zbog čega se pravosuđe Hrvatske od 2013. pozabavilo odgovornima za to jedno od gorih sramoćenja Republike Hrvatske.

Za takve bi ljude policajci iz kriminalne skupine koja je sad uhićena, a među kojima, koliko je za sada poznato, nije bilo visokorangiranih službenika, pronalazila identitete hrvatskih građana koji bi bili pogodni da se na njihovo ime izrade lažni dokumenti te ih zatim prosljeđivali ostalim članovima grupe koji bi te dokumente zatim i izrađivali.

Drugi dio skupine, u kojem se nalazilo desetak ljudi, bio je zadužen za izbjegavanje policijskih kontrola na graničnim prijelazima. Konkretno, oni su korisnicima lažnih dokumenata, a bila je riječ uglavnom o članovima zloglasnih srpskih i crnogorskih mafijaških klanova, jamčili da će bez problema s tim lažnim putovnicama moći izlaziti i ulaziti u Hrvatsku.

Kako i kada točno su se u toj skupini uspjeli povezati hrvatski Romi i policajci te srbijanski i crnogorski mafijaši, trebalo bi se otkriti u daljnjem tijeku ovog opsežnog kriminalicu stičkog istraživanja, donosi Večernji list.

Komentari

Komentari