Zagreb, 05.07.2020. - Izjava za medije Miroslava Škore u stožeru Domovinskog pokreta nakon parlamentarnih izbora. Na fotografiji Miroslav Škoro. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

HTIO JE BITI PREMIJER, NO MORAT ĆE SE ZADOVOLJITI I OVOM FUNKCIJOM: Evo na koju fotelju cilja Miroslav Škoro

Podijeli

U Domovinskom pokretu vjeruju da će parlamentarne stranke prihvatiti kandidaturu Miroslava Škore za jedno od mjesta potpredsjednika Sabora

Nakon što je Andrej Plenković poslije parlamentarnih izbora vrlo brzo skupio vladajuću većinu, očekuje se da bi konstituirajuća sjednica 10. saziva hrvatskog sabora trebala biti održana krajem srpnja. No, prije toga vladajući i oporba moraju se dogovoriti kome će pripasti čelna mjesta saborskih odbora, a tu su i mjesta potpredsjednika Sabora, kojih smije biti između tri i pet. HDZ je dosad u svojima mandatima uvijek imao pet potpredsjednika Sabora, što bi značilo da bi oni trebali imenovati troje, a preostala dva mjesta će biti prepuštena opoziciji.

Potpredsjednik Škoro

HDZ obično jedno mjesto prepušta predstavniku nacionalnih manjina, koje su i ovaj put dio vladajuće koalicije, dok oporba svoja dva mjesta ispunjava sukladno rezultatima na izborima. S obzirom na slab rezultat SDP-a, koji je, ne računajući koalicijske partnere, osvojio svega 32 mandata, na jednu od potpredsjedničkih pozicija računa i Domovinski pokret, koji je već, kako doznaje Novi list, za tu poziciju kandidirao Miroslava Škoru, dok bi šef njihova saborskog kluba zastupnika trebao biti Milan Vrkljan. U Domovinskom pokretu vjeruju da će ostale stranke konsenzusom prihvatiti da Škoro bude nominiran za potpredsjednika Sabora.

“Narod je na izborima odlučio da iz opozicijskih redova potpredsjednici Sabora budu jedan SDP-ovac i jedan zastupnik Domovinskog pokreta. Ako ne bismo uvažili postizbornu matematiku, posegnuli bismo za presedanom, a to nas ne bi nigdje odvelo”, poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, indirektno podržavajući Škorinu kandidaturu. Dodao je da njegova stranka s osam mandata računa na “tri, četiri predsjednika saborskih odbora”.

Ako se oporba ne odluči, opet odlučuje HDZ

No, ljevici pomisao da bi netko iz Domovinskog pokreta postao potpredsjednik Sabora i nije najbolje sjela. U kampanji su ih etiketirali kao najcrnji mrak, neki su ih povezivali i s ustašama. “Domovinski pokret ima najviše zastupnika poslije SDP-a. Ali, za njihovog Hrvoja Zekanovića kao potpredsjednika Sabora svejedno sigurno ne bih glasao. Kad je riječ o Škori, mislim da bih to učinio teška srca”, rekao je SDP-ov kandidat za potpredsjedničku funkciju, Peđa Grbin.

Koalicija oko platforme Možemo! navodno razmišlja da se zajedno sa SDP-om izbori da i drugi predsjednik Sabora bude iz njihovih redova. Iako će Sabor raditi preko ljeta, glasnogovornik koalicije Gordan Bosanac poručio je da je za njih konstituirajuća sjednica predaleko, da bi razmišljali o tome tko će biti potpredsjednik Sabora.

A ako se oporba ne dogovori o imenima ili ako predloži više od dva kandidata, onda će posljednju riječ u odabiru opet imati HDZ.

Izvor: net.hr
Foto: fah


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Daniela Škegro: Tko će prvi skupiti hrabrosti i priznati ljudima da su prevareni
>>> PROPAST! GOTOVO JE! SDP-ovci u očaju: Ovo je njihova najbolnija točka
>>> Evo gdje možete gledati derbi između Dinama i Hajduka
>>> Obitelj iz Njemačke došla u RH, jedna stvar ih zaprepastila: ‘A na svim vratima trgovina…’
Komentari

Najnovije