Srijeda, 8 travnja, 2020

HSP BiH: Bošnjačke stranke krše Dayton, žele protjerati Hrvate

Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine ocijenila je u četvrtak da bošnjačke stranke krše Daytonski sporazum i žele prognati Hrvate, reagirajući na jučer iznesena stajališta kojim se predlaže ukidanje Dom naroda i slabljenja pozicije Hrvata.

“Hrvatska stranka prava BiH oštro osuđuje još jedan pokušaj protudemokratskog, protudaytonskog, neustavnog djelovanja političkih aktera i lidera SDP-a, Demokratske fronte (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA), kao i pokušaj primjenjivanja Karadžićevog modela nad Hrvatima u Federaciji”, stoji u priopćenju predsjednika HSP-a BiH Stanka Primorca.

Većinske bošnjačke stranke SDA, SDP BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) i DF jučer su tijekom susreta s vršiteljem dužnosti pomoćnika zamjenika američkog državnog tajnika Matthewom Palmerom i američkom veleposlanicom Maureen Cormack predložili ukidanje Doma naroda Federacije BiH posredstvom kojega Hrvati u BiH jedino mogu utjecati na donošenje odluka u ovome entitetu. Umjesto Doma naroda uspostavilo bi se Vijeće naroda, kao u slučaju Republike Srpske, gdje zbog toga apsolutnu dominaciju nad Hrvatima i Bošnjacima imaju brojniji Srbi.

Iz HSP-a BiH su naveli kako taj potez zapravo ima konačni cilj “potpunog obespravljivanja jednog konstitutivnog naroda te zatim istjerivanja iz zemlje”.

Pozvali su druge stranke, članice Hrvatskog narodnog sabora BiH da ne odstupe niti milimetar od usvojenih odluka koje se odnose na dosljednu i potpunu implementaciju presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića, kojom se traži da se onemogući preglasavanje Hrvata i manipuliranje prigodom izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH./Hina/HMS/

Komentari

Komentari