Petak, 3 srpnja, 2020

Hrvatsku na Euru čeka nikad čudniji ždrijeb, šest reprezentacija već zna skupine

ŽDRIJEB za Europsko prvenstvo održat će se 30. studenog u Bukureštu, a Hrvatska će se naći u drugoj jakosnoj skupini jer nije među šest najboljih reprezentacija po rezultatima u kvalifikacijama.

Izabranicima Zlatka Dalića tako prijete Italija i Belgija, a vjerojatno će u prvi pot upasti i Engleska, Španjolska, Ukrajina i Nizozemska. Hrvatska bi tako mogla dobiti lakšu skupinu poput one s Ukrajinom, Poljskom i Finskom, ali i puno težu skupinu u kojoj bi bili Španjolska, Portugal i pobjednik dokvalifikacija Lige nacija.

Na Europskom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije, a utakmice će se igrati u čak 12 zemalja. Reprezentacije će biti podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije, a dalje će proći po dvije reprezentacije iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane. Ta je odluka donesena prije sedam godina kako bi se obilježilo 60 godina od prvog Europskog prvenstva, no tadašnji čelni čovjek UEFA-e i inicijator akcije Michel Platini očito nije računao na brojne komplikacije i nelogičnosti tog sustava.

Talijani otvaraju Euro

Zbog bizarnosti takvog sustava Italija je već prije doznala sve datume odigravanja svojih utakmica u skupini, a Rusija, Engleska, Njemačka i Španjolska su doznale u kojim će se skupinama natjecati.

Naime, zbog činjenice da je Euro podijeljen na 12 zemalja domaćina, UEFA je odlučila da se svaka od šest skupina igra u dva grada. Tako će se utakmice skupine A igrati u Rimu i Bakuu, dok će, recimo, domaćini grupi F biti München i Budimpešta.

UEFA je odlučila i da će svaka reprezentacija koja je domaćin Eura automatski igrati u svom gradu. Kako je Italija izborila plasman, ona se automatski kvalificirala u skupinu A i igrat će na rimskom Olimpicu. Talijani ujedno i otvaraju Euro 12. lipnja.

Rusi će biti u skupini B i igrat će dvije ili tri utakmice u Sankt-Petersburgu (ovisi o tome hoće li se Danci izravno plasirati jer u tom slučaju ždrijeb odlučuje tko će od ta dva domaćina na svom terenu igrati međusobni dvoboj), Nizozemci u C skupini, Englezi u D, Španjolci u E, a Nijemci u F.

U posljednjem kolu će se još jedan domaćin plasirati

Škotska i Rumunjska su također domaćini i one se mogu kvalificirati samo preko baraža, dok Azeri imaju šanse izboriti dodatne kvalifikacije samo ako dođe do nekih promjena u posljednja dva kola kvalifikacija. Mađarska je jedan od domaćina koji može izboriti Euro u posljednjem kolu, za prolazak će vjerojatno trebati pobjedu u Walesu.

Jedan domaćin će se u posljednjem kolu kvalifikacija sigurno plasirati na Euro, bit će to ili Irska ili Danska jer igraju međusobno. Ircima treba pobjeda.

Izvor: Index.hr

Komentari

Komentari