HRVATSKOJ MILIJARDU EURA OD EK za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije: Ako mislite da je to puno, pogledajte koliko su dobili drugi!

Podijeli

Europska komisija predložila je Europskom vijeću da se za očuvanje radnih mjesta u 15 zemalja Europske unije odobri ukupno 81,4 milijarde eura povoljnih zajmova, od čega bi Hrvatska trebala dobiti milijardu eura.

EK je Europskom vijeću na odobrenje poslala prijedloge za 15 zemalja EU-a koje su podnijele službene zahtjeve za isplatu kredita u sklopu programa SURE, za potrebe zaštite radnih mjesta i radnika od posljedica koronakrize. Hrvatskoj bi trebalo biti odobreno milijardu eura kredita. Daleko najveći iznos u sklopu toga programa dobila bi Italija, 27,4 milijardi eura. Slijedi Španjolska s 21,3 milijarde, pokazuje priopćenje EK.

Instrumet SURE dogovoren je za hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Zajmovi će pomoći članicama EU-a da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta i izravne troškove financiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

U skupini zemalja EU-a koje su do sada zatražile više milijardi eura kredita za očuvanje radnih mjesta nalazi se i Poljska, sa zatraženih 11,2 milijarde eura, Belgija sa 7,8 milijardi i Rumunjska s četiri milijarde eura. Slovenija bi trebala sličan iznos kao i Hrvatska, 1,1 milijardu eura. Najmanje bi od tih 15 zemalja EU-a trebala dobiti Latvija, 192 milijuna eura. EU-ov program očuvanja radnih mjesta SURE može omogućiti financijsku potporu svim članicama EU-a u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura, navodi EK u priopćenju.

Podsjeća i da članice koje još nisu podnijele službene zahtjeve to još uvijek mogu učiniti. Predsjednica EK Ursula von der Leyen istaknula je da je program jasan signal solidarnosti u krizi bez presedana, prema priopćenju EK. Zbog pandemije COVID-19 bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u drugom je tromjesečju pao za 11,7 posto u odnosu prema prethodnom tromjesečju, prema procjenama Eurostata objavljenima sredinom ovoga mjeseca.

Komentari

Najnovije