fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

HRVATSKO NOGOMETNO PRVENSTVO DOBIVA EPILOG Titula se vraća u Maksimir

Grmilo je. Sijevalo je. Grane su se lelujale. U jednom trenutku mislilo se da će sve pasti u vodu, a onda kad se najmanje nadalo posao su odradili drugi. Tako se u dvije-tri rečenice može sažeti ono što se oko Dinama događalo ove godine, ali najvažnije je “sretni završetak”. Uostalom, kao i u svakoj bajci. Zagrepčani su prvi stigli kroz cilj ovogodišnjeg nogometnog prvenstva Hrvatske, ali nije im bilo lako. Kad se najmanje nadalo posustali su i dozvolili protivnicima da se primaknu na prvenstvenoj ljestvici, ali su ipak, zahvaljujući upravo tim protivnicima uspjeli osvojiti titulu prvaka. Ove godine to nije bilo impozantno, brzo, strelovito, ali je na kraju, sve bilo učinkovito.

Da, Dinamo je ponovno prvak Hrvatske, a osmjesi se nakon tmurnog proljeća opet vraćaju na Maksimir. I sad je opet sve savršeno.. Dvostruka titula nije samo mogućnost nego i realnost.

U pretposljednjem kolu Hrvatske ngoometne lige splitski Hajduk nije uspio na Poljudu pobijediti Osijek, podijelivši bodove Splićani su izgubili utrku za prvaka. No, budimo realni, Splićani su titulu izgubili u onom međusobnom srazu s Dinamom na svom terenu, u Poljudu, ali su ove godine pokazali zube i s pravom se može reći da zaslužuju epitet druge momčadi Hravtske svih vremena. Utakmica s Osijekom nije bila tako niti loša, ali ono što su učenici trenera Kopića pokazali ipak, realno, nije za titulu prvaka Hrvatske. Nije niti ono što su ove sezone pokazivali modri, ali ipak su bili malo konkretniji i stabilniji. Niti Rijeka, prošlogodišnji prvak Hrvatske, nije pokazala neko posebno znanje u meču protiv vinkovačke Cibalie koju je neriješen rezultat ipak ostavio u igri za opstanak. Teško će biti povjerovati u činjenicu da će Cibalia osvojiti bodove protiv Lokomotive u gostima. Lakše je povjerovati kako će Istra 1861 na svom terenu biti bolja od Rudeša. Uotalom, ako obije momčadi izgube ili pobijede Vinkovčani bi opet mogli ostati kratkih rukava.

Zagrebački Dinamo će nakon današnjega meča s Rudešom opet slaviti. Ponovno su prvaci Hrvatske. U posljednjem kolu dočekuju Inter, koji također nema rezultatski imperativ pa se ta utakmica može uistinu pretvoriti u pravo malo slavljeničko nogometno okupljanje. Rijeka i Hajduk će u zadnjem kolu na Rujevici odmjeriti snage za drugu poziciju. Zaslužili su i jedni i drugi. Splićani imaju slatki zadatak pokušati barem jedan “skalp” ove godine skinuti Dinamu, osvojiti Kup. Ako bi to uspjeli sezona bi bila vrhunska, a trener Kopić bi bio nagrađen za trud, rad, poštenje i iskren, otvoren i prijateljski pristup prema navijačima. Rijeka također ne gubi mnogo. Igrat će i sljedeće sezone u Europi, a s ovakvim igračkim kadrom postigli su također mnogo. Ono što se pred sami kraj ovogodišnjeg nogometnog prvenstva Hrvatske može zaključiti jeste činjenica kako je ovo prvenstvo, ipak uspjelo. Uspjelo je, jer se pravi istinski nogomet vratio u Hrvatsku. Također uspjelo je jer se postigla toliko željena rezultatska neizvjesnost. Istina, malo je onih koji su vjerovali da će Dinamo “prokockati” titulu, ali navijačima Hajduka i Rijeke trebalo je dati “nadu”. Sve to nogometu je dalo posebnu čar. Malo su opet neku “mrljicu” stvarali suci, ali ipak ove godine svima onima koji su mislili da hrvatski nogoemt neće polako krenuti naprijed, možemo jednostavno poručiti: “uzalud vam trud svirači!” No. Mnogo je toga još neriješenoga, pa se treba nastaviti istim ili možda čak i jačim tempom.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari