Subota, 5 prosinca, 2020

HRVATSKI ZNANSTVENIK ZAPANJIO IZRAČUNOM: Kad bi država povukla samo ovaj potez, uštedjeli bismo milijardu kuna godišnje

Koristeći strojno učenje znanstvenik je vidio da bi se ukidanjem financijski neodrživih 430 jedinica lokalne samouprave uštedjelo najmanje milijardu kuna godišnje

Udruga Glas poduzetnika priopćila je da je njihov član, podatkovni znanstvenik Nikola Strahija, došao do zapanjujućih podataka. Koristeći strojno učenje vidio je da bi se ukidanjem financijski neodrživih 430 jedinica lokalne samouprave uštedjelo najmanje milijardu kuna godišnje. Priopćenje Glasa poduzetnika prenosimo u cijelosti:

Tijekom posljednjih desetak godina glomaznost javne uprave i zbrajanje mnoštva jedinica lokalne samouprave, česta je tema. Ponovno se aktualizirala u koronavirus krizi, kada je na dnevnim primjerima, došla do izražaja sva apsurdnost podjele jedinica lokalne samouprave. Vidljivo je postalo kako neke od njih nemaju ni osnovne stvari koje su svakodnevno potrebne stanovnicima, a ipak imaju svoju općinu i načelnika. Također, postoji čak i primjer naselja koje se nalazi u dvije općine. Hrvatska ima preko 100 jedinica koje bez državne pomoći ne mogu funkcionirati. Njihovim spajanjem mogu se napraviti velike uštede, a navedena sredstva se mogu preusmjeriti na mnoga mjesta i projekte.

Zbog svega navedenog, član udruge Glas poduzetnika Nikola Strahija odlučio je izraditi kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave. Napravio je to koristeći strojno učenje (machine learning), a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu.

“U svakom dijelu Hrvatske odabrana je jedinica lokalne samouprave s pozitivnim financijskim indikatorima te su oko nje pripojene obližnje jedinice prema lokacijskim parametrima. Rashod prvotne jedinice nije izmijenjen, no rashod pripojenih jest. Iz njihova rashoda uzeti su iznosi za komunalije, energiju (rasvjetu), održavanje, isplaćene subvencije, naknade i pomoć stanovnicima te cca 40% originalnog rashoda. Uštede se ostvaruju na stavkama kao što su plaće načelnika, promidžba, uredski materijal, telekomunikacije, reprezentacije, naknade raznih vijeća, zakupnine, najamnine i druge…”, rekao je Nikola Strahija, prenosi danas.hr 

430 lokalnih jedinica manje = oko milijardu kuna ušteda godišnje

“Ovo je odlična analiza jer koristi tehnike strojnog učenja da optimalno odredi granice lokalne samouprave s obzirom na održivost modela financiranja. Drugim riječima daje nam uvid u to koje općine ne mogu same sebe financirati i ne mogu preživjeti bez učestale pomoći središnje države (a istraživanja su pokazala da svaka takva ovisnost lokalne države o središnjoj uvijek uključuje politički motivirane transfere resursa). Analizu je za UGP volonterski izradio Nikola Strahija, vrsni podatkovni znanstvenik iz Čakovca.

UGP ovime, kao i uvijek, prvi nudi javnosti ovakav tip analize temeljen isključivo na podacima koji bi trebao poslužiti budućoj Vladi kao predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave.  Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti, no ovo je nužni prvi korak odnosno idealan temelj za usporedbu drugih prijedloga reformi lokalne samouprave”, rekao je Vuk Vuković, ekonomski stručnjak udruge Glas poduzetnika.

Klikom na novu, predloženu jedinicu samouprave prikazuju se sve spojene jedinice te financijski indikatori, primjerice trošak po stanovniku prije i poslije, rashod prije i poslije, ukupne plaće, ukupne isplaćene pomoći građanima, itd.

‘Žalosno je što ova inicijativa dolazi od poduzetnika’

Žalosno je što i ova analiza i inicijativa dolazi iz redova poduzetnika, a ne iz nekog od brojnih javnih instituta ili iz javne uprave, ali svi vrlo dobro znamo da lokalna samouprava služi za uhljebljivanje stranačkih kadrova. Ovo je tek početak – svima nam je jasno kako je potrebno, ali i vrlo moguće napraviti velike uštede u javnom sektoru. Navedeno su potvrdila i preliminarna istraživanja Nikole Stahije koja se odnose na druge dijelove javne uprave. U njima stoji kako se u velikoj većini institucija javnog sektora mogu napraviti znatne uštede, a UGP će nastaviti objavljivati ovakve analize. Ponosni smo što je Nikola Strahija prepoznao UGP kao partnera u ovom istraživanju.

“Pored svih osoba koje plaćamo putem poreza, UGP se jedini javio s konkretnim, realnim i praktičnim mjerama – radili su minimiziranje gospodarske katastrofe.. Bilo mi je nevjerojatno gledati odgovorne iz raznih udruga i javnog sektora kako ‘tapkaju u mraku’ s apsurdnim rješenjima odgoda i mjera. Učlanio sam se u UGP i ponudio pomoć – u vidu analize teritorijalnog preustroja.”

Ovdje se može pronaći interaktivna karta.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Evo kada će Hrvatska otvoriti granice za građane BiH?
>>> Slovenski zastupnik koji se buni protiv Thompsona, fotografirao se sa Cecom
>>> PANIKA U NJEMAČKOJ, LJUDI TRAŽE KARANTENU: Pa ne možemo samo postaviti bodljikavu žicu…
>>> U SRCU DALMACIJE SNIMA SE SRPSKA SERIJA ‘JUGOSLAVENKA!’: Hrvatska će to vjerojatno i financirati
Komentari

Komentari