Hrvatski tjednik: Dramatičan razlaz Plenkovića i Krstičevića u višesatnoj svađi?

Podijeli

Nakon što je tijekom mandata prošlih godina čak petnaestak svojih, HDZ-ovih ministara uklanja iz Vlade na vrlo brutalan način, a oni zbog mira u kući šutjeli, čini se da bi posljednji smijenjeni ministar Damir Krstičević uskoro mogao progovoriti. Krstičević je prije mjesec dana podnio ostavku iz moralnih razloga, točnije zbog pada školskog zrakoplova iz zračne baze u Zemuniku u kojemu su smrtno stradala dva pilota i časnika HV-a.

Hrvatski tjednik doznaje iz Vladinih krugova da je rastanak Andreja Plenkovića i Damira Krstičevića bio dramatičan i da je prošao u znaku višesatne prepirke i svađe između njih dvojice. Odlazeći je ministar, prema izvorima HT-a, sasuo Plenkoviću sve u lice, a Plenković je to odšutio.

Krstičević je rekao Plenkoviću da udbaški dio HDZ-a okupljen oko ministra Davora Božinovića (kojemu asistira Saša Perković na tajnim kavama u Zaprešiću) godinama naručuje vrlo negativne članke protiv ministara određenih za odstrjel, a on kao predsjednik Vlade ne staje u obranu svojih nego se slaže s odstrjelom. U jednom trenutku, general Krstičević rezolutno je odbio ne samo ponudu i prijedlog Andreja Plenkovića da bude nositelj liste HDZ-a u X. izbornoj jedinici nego da uopće želi biti na ikakvoj listi.

Nakon ostavke iz moralnih razloga, general Krstičević je bio najozbiljniji kandidat za nositelja liste HDZ-a i prilično jak džoker stranke u X., splitskoj izbornoj jedinici. Čvrstom odlukom da ne želi na izbore s takvim Plenkovićem, general Krstičević je Plenkoviću na neki način naplatio za sve njegove ministre koje je na podmuklu način smjenjivao uz pomoć Hanza medije tako da bi medijska artiljerija trajala danima, a onda bi im jedino preostalo da sami podnesu ostavku. Kasnije se pokazalo da su svi smijenjeni ministri, osim jednoga, Lovre Kuščevića, zapravo nedužni.

Novonastala situacija prisilila je Plenkovića na promjene plana u sastavljanju izbornih lista. Prvotno je planirao sebi uz bok na drugo mjesto u prvoj izbornoj jedinici postaviti trenutačnoga ministra zdravstva Vilija Beroša, sve u želji da mu u srazu s Davorom Bernardićem iz SDP-a donese poneki preferencijalni glas. Odbijanjem Krstičevića da bude kandidat na izborima, Plenković je dr. Beroša poslao u X. izbornu jedinicu kao nositelja.

Plenković ima vrlo ozbiljne teškoće s listom i u drugoj izbornoj jedinici u kojoj je HDZ tradicionalno dobro prolazio. Prekinuti su pregovori Andreja Plenkovića s generalom Mladenom Markačem da on bude nositelj. Generala Markača planirao je Plenković suprotstaviti Miroslavu Škori i Nini Raspudiću (Most) jer je svjestan da će Gordan Jandroković doživjeti potop u toj izbornoj jedinici. No general Markač je, navodno, tražio da na listu HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici koju bi on nosio idu još barem dva veterana iz Udruge specijalne policije. Plenković je to odbio pa mu se general Markač zahvalio na ponudi. Tako je Andrej Plenković ostao bez velikoga dijela svojih kapitalaca za nositelje lista u izbornim jedinicama.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Priznajem.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MIKULIN JE REDOVITO TUKAO SVOG DEČKA HAJDUKOVIĆA? “NEDAVNO MU JE SLOMLJENA VILICA, IMAO JE MODRICU ISPOD OKA…”
>>> Ma, nije moguće! Plenković je dobio neočekivanu podršku pred izbore…
>>> VIDOVIĆ KRIŠTO PROTIV OBULJEN KOD BAGE: “Ajde prestanite vrištati samo zato jer ljudi smiju reći što vi ne smijete…”
>>> Čak 1237 tvrtki nije plaćalo radnike ni prije korone, a onda su dobili državnu potporu! No to nije cijela slika…
Komentari

Najnovije