Subota, 8 kolovoza, 2020

Hrvatski policajci povlače se iz zajedničkih u zasebne kućice!

– Kako bi se ubrzala protočnost prometa putnika, hrvatska strana predložila je slovenskoj da granična policija Hrvatske u turističkoj sezoni do 1. listopada 2017. godine obavlja graničnu kontrolu na graničnom prijelazu Bregana te da bi granična policija svake zemlje, sukladno intenzitetu prometa i strukturi putnika, mogla otvoriti veći broj ulaznih/izlaznih prometnih trakova – najavljuju iz Ureda glavnog ravnatelja policije nakon upita povlači li se hrvatska granična policija u lipnju natrag u svoje kućice na tom graničnom prijelazu te hoće li se prestati provoditi zajednički nadzor tzv. one-stop kontrola.

MUP smo pitali neće li to usporiti prelazak granice, no iz Ureda glavnog ravnatelja policije uvjeravaju nas da ne bi trebalo, nego da bi ga ubrzalo, te dodaju da bi se “tako doprinijelo većoj sigurnosti i protočnosti prometa”.

– Dodatno bi se izbjegli problemi u protočnosti koje uzrokuju neadekvatne kontrolne kućice na graničnom prijelazu Bregana – Obrežje – objašnjavaju iz Ureda ravnatelja policije te dodaju da bi se takav koncept granične kontrole odnosio samo na taj granični prijelaz dok na ostalim ne bi bilo promjena. Naš izvor iz MUP-a objašnjava da će to možda smanjiti “pritisak s naše strane, ali će onda biti ogroman pritisak na slovenske granične policajce i carinike”.

– Očito je ideja da mi imamo čistu stranu i da naš prijelaz bude čist, a kolone će biti sa slovenske strane. Mi ćemo otvoriti šest ili sedam ulaza i pustiti ih, a Slovenci će imati gužvu u kilometarskim kolonama – komentira neslužbeno naš izvor.

Iz Ureda ravnatelja policije dodaju kako na graničnom prijelazu Bregana – Obrežje zbog ograničenja Zakonika o schengenskim granicama one-stop kontrola u stvarnosti nikada nije ušla u operativnu funkciju.

– Promet dodatno usporava i konstrukcija kontrolnih kućica koje su prekratke te nije moguće istodobno zaustavljanje i obavljanje granične kontrole nad dva vozila, nego jedan policijski službenik čeka na drugoga, što udvostručuje vrijeme obavljanja granične kontrole – tvrde u MUP-u.

Izvor nam je rekao i kako odnosi između dviju strana na terenu nisu baš idilični te da se ovakav način rada planira kako bi i naša strana imala kontrolu.

– Pa ako oni stopiraju nas, možemo i mi njih

Stroži režim kontrole na granicama, podsjetimo, u travnju je rezultirao višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima, a kolone su se protezale kilometrima, piše jutarnji.

Komentari

Komentari