shutterstock

Hrvatski doktori poslali važnu poruku građanima: ‘Poštujte ove mjere, zaštitite se’

Podijeli

‘Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava’, stoji u priopćenju dvije strukovne udruge liječnika

Hravtska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor odaslali su priopćenje javnosti s apelom građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera zbog zaraze koronavirusom. Njihov apel prenosimo u cijelosti.

“Poštovani sugrađani i sugrađanke, COVID-19 je visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom.

‘Provođenjem mjera značajno usporavamo epidemiju’

Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera. Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava.

Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Kako smanjiti rizik zaraze za sebe i svoju obitelj

  • Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa virusa.
  • Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici, naime, svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.
  • Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.
  • Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.
  • Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

Mi, liječnici, smo ovdje zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom. Ovu bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno”, stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> EUROPSKA DRŽAVA POSLALA UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE: Odmah napustite Hrvatsku; Brzo se oglasio Božinović:
>>> KOSOR: “Zašto Pupovac nije rekao da je Hasanbegovićeva kapa ustaška? Peović je pokazala što znači biti opozicija!”
>>> (VIDEO) SRBI ZAZIVAJU 90TE: Na masovnom skupu u Crnoj gori viču ”od Dubrovnika, Knina…kliče Srpstvo”
>>> PEOVIĆ SE POŽALILA: “HADEZEOVAC JE MOJE PRETKE NAZVAO KOLJAČIMA”
Komentari

Najnovije