Srijeda, 27 svibnja, 2020

Hrvatski biskupi protiv abortusa: Prekidanje ljudskoga života moralno je zlo

Predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) dubrovački biskup Mate Uzinić usprotivio se u petak donošenju zakona koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nerođene djece, najnevinijih i najnezaštićenijih članova ljudske obitelji, kao i onih koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nemoćnih, bolesnih ili starih članova društva

Uzinić je na predstavljanju ovogodišnje poruke za Dan života “Savjest u svjetlu zakona ljubavi” pozvao sve ljude da se, slušajući glas savjesti, pridruže protivljenju donošenju takvih zakona.

Svatko je dužan slijediti glas moralnog imperativa

Svjesni smo da nije dovoljno, istaknuo je, samo se usprotiviti nego treba pojedinačno i zajedno učiniti sve što je u našoj moći, počevši od ustrajne molitve i svjedočanstva života, radi promjene društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i drugi preduvjeti za zaštitu ljudskoga života u svim njegovim fazama, od začeća do naravne smrti.

Suvremeni čovjek suočen je s brojnim i složenim moralnim dvojbama, osobito onima koje se tiču ljudskoga života u njegovim najosjetljivijim razdobljima, napomenuo je Uzinić dodavši kako je svakom čovjeku darovana savjest koja mu služi kao moralni orijentir.

Naglasio je da osobna savjest treba biti usklađena s naravnim Božjim zakonima, koji su ucijepljeni u samu njegovu bit. Savjest je Božji dar čovjeku, njegova najskrovitija jezgra i svetište u kojemu je on sam s Bogom, čiji mu glas odzvanja u nutrini.

“Ona predstavlja onaj povlašteni prostor slobode koji čovjeku nitko ne može oduzeti, osim ako ga se sam ne odrekne”, rekao je biskup. Savjest je glas koji čovjeka uvijek poziva “da ljubi i čini dobro, a izbjegava zlo”.

Svatko je, bez obzira bio vjernik ili ne, dužan slijediti taj glas moralnog imperativa koji odzvanja u njemu, poručio je Uzinić.

Istaknuo je kako se nad suvremenim čovjekom na različite načine provodi sustavno utišavanje glasa savjesti – sve do njezinoga otupljivanja i potpunog umrtvljenja.

“Pravnim se propisima pokušava stvoriti neku umjetnu savjest kojom se nastoji opravdati grijeh protiv temeljnog zakona ljubavi”, rekao je dodavši kako pravni propisi tako postaju svojevrsni nadomjestak ispravnog osobnog suda savjesti o dobru i zlu.

Nijekanje prava na priziv savjesti ograničilo bi osobne i građanske slobode

Komentari

Komentari