Nedjelja, 12 srpnja, 2020

ZNATE LI DA JE NJIH 30 SPASILO ZAGREB? Sretan rođendan elitnim Crnim mambama, donosimo sva čuda koja su izveli u ratu

Domovinski rat i njegov ishod zasigurno ne bi biki isti da 15. 5. 1991. nije osnovana 1. pješačka bojna 2a brigade, legendarne Crne mambe.

Nedovoljno je poznato da su Crne mambe sudjelovale na svim bojišnicama diljem Hrvatske, kao i u pograničnim prostorima BiH. Isto tako, Mambe su okolnosti i načini njihova ratovanja natjerale da se iskristaliziraju u jednu od najelitnijih jedinica, pa su tako slani na najteže terene koji su zahtijevali spretnost, spremnost i naročito – odvažnost.

Crne mambe svoje su “vatreno krštenje” imale krajem lipnja 1991. godine, a nastavile ga na teškom teritoriju Banovine, gdje su samostalno izvodili diverzije po kojima su postali čuveni i prepoznatljivi, što je neprijatelju tjeralo dodatan strah u kosti. Po dolasku na Banovinu, Bojna je vodila teške i mukotrpne borbe na području Gline, Viduševca, Topuskog i Pokupskog, a nakon manjih borbi kod prilaza Sisku i Komarevu dio postrojbe početkom kolovoza 1991. odlazi u Petrinju.

Mambe po dolasku u Petrinju uspostavljaju punktove prema vojarnama JNA s ciljem da se odbiju napadi na grad koji su prvi put eskalirali 2. rujna, kada je JNA potučena i prisiljena na povratak u vojarnu. Mambe su odbile i idući jak napad, 16. rujna, no 5 dana poslije bile su nemoćne te posljednje napuštaju grad koji pada. U međuvremenu, pali su Topusko i Viduševac, a ranije i Glina. Postalo je jasno da je plan agresora izbijanje na rijeku Kupu te nastavak prodiranja preko rijeke prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Nakon što su se neprijateljske snage pojačale postrojbama iz Srbije te raznim paravojnim postrojbama, sve je bilo spremno za veliku ofenzivu. Neprijatelju su problem bila sela koja nisu bila pod njihovom kontrolom, među kojima je i Novi Farkašić, mjesto na Kupi koje je do dolaska Crnih mambi bilo potpuno napušteno.!

Nakon pobjede u bitki za Novi Farkašić, Crne mambe branile  su i Glinsku Poljanu, Svetu Katarinu te Sunju. Nakon stečenih velikih borbenih iskustava Crne mambe postale su elitna vojna postrojba koja je išla tamo gdje je bilo najteže. Jedno od takvih mjesta bilo je i Livno u Bosni i Hercegovini. Upravo su obrani Livna, od agresorske JNA, najveći obol dale Crne mambe

Znate li za prešućenu operaciju “Una ’95”?

Ratna priča Crnih mambi nikako nije stala u Farkašiću. Uslijedila je izuzetno teška operacija “Tigar” na području Dubrovnika, a nakon toga “Maslenica”, dio ratnog puta na koju su Mambe posebno ponosne. Ovu elitnu postrojbu nikako nije mogla zaobići ni veličanstvena “Oluja 95”, koja je za mnoge postrojbe značila kraj rata, ali nažalost, ne i za Crne mambe. Kažemo nažalost, jer je ova postrojba 17. rujna 1995. dobila zapovijed za novu akciju, onu koja se i danas prešućuje, “Una”, pri čemu je zbog loše organizacije i logistike sve krenulo po zlu.

Sretan rođendan svim pripadnicima Crnih mambi!

Autor:Snježana Vučković/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Pojavile su vam se male crvene točkice na koži? Evo što su..
>>> Bruno Marić podnio ostavku, nećete vjerovati zašto
>>> Ovo su znakovi da je mobitel hakiran
>>> Mladi drski rival brutalno ismijao Đokovića: Ljubitelji tenisa u šoku, srpski tenisač će poludjeti
Komentari

Komentari