Zadarski silovatelji ipak idu u pritvor do presude?

Podijeli

Sobzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice obavještavam Vas kako je danas 17. listopada 2019. godine Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka donijelo odluku u toj pravnoj stvari vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama.

Poslao je ovo nešto prije 16 h sata Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru neobrazlažući u tom mailu je li usvojena žalba DORH-a iz koje su tražili da se poništi presuda suca istrage Ivana Markovića, a koji, podsjetimo, petorici mlađih punoljetnika i dvojci maloljetnika nije odredio istražni zatvor zbog prijave da su u godinu dana sedam puta silovali, odnosno bludničili nad tada 15-godišnjom djevojčicom iz okolice Zadra.

Kako doznaje Večernji list, osim DORH-a koji je tražio zatvor za mlađe punoljetnike žalili su se i odvjetnici osumnjičenih i to na odluku o zabrani približavanja. Sudac Ivan Marković otišao je jučer na bolovanje nakon što je prijavio prijetnje i zatražio policijsku istragu jer su mu navodno prijetili zbog puštanja mlađih punoljetnika na slobodu.

Je li izvanraspravno vijeće odredilo da osumnjičeni idu u pritvori ili se ostaju braniti sa slobode, nije poznato iako je sa suda navedeno da je odluka na žalbe otpremljena svim stranama. No, takva se informacija očekuje uskoro.

Policija nije ni potvrdila ni demantirala neslužbene špekulacije koje su se pojavile u Zadru prema kojima je određeno 30 dana zatvora petorici mlađih punoljetnika, a dvojica maloljetnika će biti ispitana redovnim putem.

Danas je u Zadru, kako prenose mediji, i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je rekla kako je zgrožena slučajem silovanja u mjestu pokraj Zadra i kad se nešto ovako strašno čuje, da se prvo stavlja u ulogu majke i kako bi sama reagirala da se to dogodi njezinom djetetu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je rekla  kako su nažalost kazne u Republici Hrvatskoj za ovakva zlodjela još niske i da se moramo zamisliti nad ovakvim kažnjavanjem, odnosno da kazne budu razmjerne zlodjelima koje su počinjene.

Komentari

Najnovije