FaH

Vrdoljak podržao parlamentarne izbore i napao Hasanbegovića: ‘Prije su vikali ‘ne damo generale’, a sada ‘ne damo za dom spremni”

Podijeli

Prema svim naznakama posljednjih dana, uskoro slijedi raspuštanje ovog saziva Hrvatskoga sabora i raspisivanje parlamentarnih izbora. Na birališta ćemo, prema svemu sudeći, u prvoj polovini srpnja. Poslijepodne je održan i sastanak vladajuće koalicije.

Iako iz HDZ-a tvrde da o konkretnom datumu izbora nisu razgovarali, još su jučer imenovali ključne ljude za njihovo provođenje.

Vrdoljak: ‘Naš stav – izbori što prije’

Iz HNS-a koji će samostalno na izbore smatraju da fokus treba biti na gospodarskim pitanjima.

“Naravno da će besadržajni pokušati nametnuti stare teme prije su vikali “ne damo generale” sada “ne damo za dom spremni”, jeste li vidjeli da se Hasanbegović bavi investicijama?”, ustvrdio je predsjednik HNS-a i Plenkovićev koalicijski partner Ivan Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon današnjeg sastanka stranaka vladajuće većine da nisu razgovarali o raspuštanju Sabora, ali da je stav HNS-a i njegov osobni stav da bi izbori trebali biti što prije.

“Ponovit ću, stav HNS-a i moj osoban stav je – izbori što prije, jer se moraju donositi ozbiljne odluke. Gospodarstvo ne može čekati 12. mjesec zato što nekoj politici to odgovara ili ne odgovara”, rekao je Vrdoljak, prenosi HRT.

Kazao je da nije pitao premijera Andreja Plenkovića kada se planira raspuštanje Sabora te da ga u ovom trenutku to ne zanima.

Druga tema je da će se ovaj tjedan na Vladi, a onda sljedeći tjedan u Saboru proći Zakon o odgoju i obrazovanju.

“To je podloga za donošenje svih potrebnih odluka za završetak školske godine, mature i upisa”, rekao je Vrdoljak.

“Želimo da epidemiološki uvjeti budu primjereni održavanju izbora. Kada se steknu ti uvjeti, održat ćemo izbore”, kaže Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

“Imajmo na umu činjenicu da smo u izbornoj godini da su se zadnji izbori održali 11. rujna. U tom kontekstu hoće li biti u srpnju ili lipnju ili rujnu je svejedno”, tvrdi Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Jedna od tema sastanka u Vladi bilo je i imenovanje glavne državne odvjetnice koje će ovaj tjedan biti u Saboru, svibanjski paket mjera te rebalans proračuna koji bi se u četvrtak trebao naći na sjednici Vlade.

“Ključna mjera su potpore za radna mjesta, odnosno isplatu dijela plaća gospodarstvenicima, sada je ideja da se to stavi u proračun kao takav”, dodao je ministar financija Zdravko Marić.

SDP očekuje izbore i za njih su spremni. Na izbore će u koaliciji s HSS-om, HSU-uom, SNAG-om i Damirom Bajsom u drugoj izbornoj jedinici. Pregovore će završiti tijekom tjedna.

“HDZ želi napraviti Blitzkrieg, to je par dana, ali Blitzkrieg nije nikada uspio pa neće ni sada”, tvrdi Rajko Ostojić.

Most nezavisnih lista razgovara o predizbornoj suradnji s Domovinskim pokretom Miroslava Škore kako bi se, kažu, ugrozio duopol HDZ-a i SDP-a. O datumu izbora kaže odlučit će vladajući.

“Njihov je problem kako objasniti da su nas zatvorili u kuće, a sada jednom idemo svi zajedno i stariji i bolesni i imunokompromitirani na biračka mjesta”, naglašava Nikola Grmoja iz Mosta.

Prvi korak prema izborima i raspuštanju Sabora napravit će parlamentarna većina. A parlamentarni izbori koje raspisuje predsjednik države moraju se održati u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja Sabora.

 

Komentari

Najnovije