EPA/NICOLA FOSSELLA

VISOKA TEMPERATURA: Tjedan dana nije imala ni jedan simptom, a onda je osmi dan završila na kisiku

Podijeli

‘Neki bolesnici od početka imaju visoku temperaturu i kašalj, a kod drugih teži simptomi počinju tek između petog i sedmog dana’, kaže infektolog dr. Vladimir Krajinović

Brojni su primjeri ljudi koji su nakon zaraze koronavirusom prvih pet do sedam dana imali blage ili umjerene simptome, a zatim doživjeli naglo pogoršanje.

Jutarnji list piše o slučaju pacijentice koju je zarazio suprug koji je zbog posla često putovao diljem Hrvatske. Za razliku od njega, koji je imao glavobolju, visoku temperaturu i težak kašalj, ona prvih dana gotovo i nije imala simptoma. No, sedmog dana zdravstveno stanje naglo joj se pogoršalo. Teško je disala i osmog dana završila u bolnici na visokoj razini kisika.

‘Najčešće se pogoršanje vidi između 7. i 10. dana’

“Teško je naći univerzalni obrazac pojave simptoma jer je evolucija simptoma bolesti različita među bolesnicima. Neki bolesnici od početka imaju visoku temperaturu i kašalj, a kod drugih teži simptomi počinju tek između petog i sedmog dana”, kaže infektolog dr. Vladimir Krajinović iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

On dodaje kako su kod nekih bolesnika prisutni svi mogući simptomi, a kod drugih tek nekoliko.

“Pogoršanje koje nastupa posljedica je upale pluća, a simptomi su pogoršanje kašlja i otežano disanje (zaduha). Najčešće se pogoršanje vidi između sedmog i desetog dana trajanja simptoma, a posljedica je upalnog odgovora imunološkog sustava na virusnu upalu pluća”, kaže dr. Krajinović za Jutarnji list.

Svaki pacijent individualno reagira na zarazu koronavirusom, ali kod većine oboljelih čije se stanje pogoršava problemi nastaju sedam dana nakon prvih simptoma. Moguće je, kaže dr. Krajinović, da to bude i koji dan ranije, ali i do dva tjedna od prvog simptoma.

Kronologija bolesti od prvog do 14. dana

Svojevrsna kronologija borbe s bolešću, kako piše Jutarnji list pozivajući se na članak New York Timesa, može se podijeliti u nekoliko faza. Od prvog do trećeg dana simptomi kod oboljelih su najrazličitiji, a najčešći su glavobolja, gubitak okusa i mirisa, visoka temperatura te bolovi u mišićima, prenosi Danas.hr

Od četvrtog do šestog dana neki pacijenti i dalje imaju blage simptome ili ih gube, dok drugi imaju visoku temperaturu, groznicu i osjećaj malaksalosti. Sedmog i osmog dana za osobe s blagim oblikom bolesti najteže razdoblje je prošlo. No, nekima koji su dotad imali čak i blage simptome, upravo tada se pogoršava stanje te razvijaju upalu pluća.

Od osmog do dvanaestog dana nastupa kritično vrijeme kada se nekim pacijentima stanje jako pogorša te završe na respiratoru. Trinaestog i četrnaestog dana pacijenti koji su dotad imali blaže simptome i lakši oblik bolesti počinju se oporavljati i osjećati se sve bolje. A dva tjedna nakon pojave prvih simptoma covida-19 kod nekih pacijenata iznenada može doći do infarkta, moždanog udara ili plućne embolije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> JE LI MOGUĆE? Doktori van sebe! Vlada donijela odluku koja ih je potpuno sablaznila…
>>> NOSITE MASKU? SVEJEDNO MOŽETE DOBITI KAZNU: HZJZ upozorava, od sutra i za ovo ide kazna
>>> BUJANEC tvrdi: “Optuženi za zločin na OVČARI pušteni su iz pritvora! SVE JE BIO IGROKAZ”
>>> SKANDALOZNO: “S upalom pluća čekaju na hladnoći, ne žele ih pustiti u dom zdravlja jer se boje korone!”
>>> MESO IZ EPRUVETE STIŽE U TRGOVINE: Umjetno uzgojeno u laboratoriju! Nutricionistica: “Zgrožena sam”
Komentari

Najnovije