Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Više od 104.000 hrvatskih građana ima legalno oružje

Ako se oružje i streljivo ne čuvaju u skladu s odredbama Zakona o oružju, fizička osoba bit će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 3000 do 15.000 kuna te će joj biti izrečena i zaštitna mjera oduzimanja oružja.

U Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo registrirano 266.885 komada oružja, piše Glas Slavonije. Od te brojke u vlasništvu je fizičkih osoba 259.615 komada oružja, a u vlasništvu pravnih osoba, odnosno tvrtki bilo je 7270. Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima 103.903.

Od ukupne se brojke 176.011 komada odnosi na dugo vatreno oružje, a 90.874 komada na kratko vatreno oružje.

Kako doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova, mnogo je više više oružnih listova izdano za držanje i nošenje oružja nego samo za držanje. Naime, izdan je 132.131 oružni list za držanje i nošenje oružja i 69.596 oružnih listova za držanje oružja. Do nerazmjera broja osoba koje imaju dozvolu i oružnih listova dolazi zato što se na svaki oružni list mogu registrirati tri komada oružja.

U MUP-u smo upitali i zašto ljudi traže oružje.

– Odobrenje za nabavu oružja kategorije B može se izdati fizičkoj osobi u svrhu samoobrane, lova ili sporta. Treba napomenuti da se oružje na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, niti se smije nositi tako da uznemiruje građane – kažu iz policije.

Što se tiče uporabe, odnosno korištenja oružja, lovačko oružje smije se koristiti u skladu s propisima o lovstvu kao i na civilnim strelištima ili drugim mjestima određenim za vježbe gađanja. Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

Međutim, ne dobije dozvolu baš svatko tko ju i zatraži. Zašto netko ne može dobiti dozvolu pojašnjavaju u policiji.

– Tijekom protekle godine nabave oružja građanima najčešće nisu odobrene zbog pokretanja ili pravomoćno okončanih prekršajnih ili kaznenih postupaka protiv osoba koje su podnijele zahtjev za nabavu oružja. Zahtjevi su bili odbijeni i zbog okolnosti koje upozoravaju na to da bi oružje moglo biti zlorabljeno – doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. U Ministarstvu unutarnjih poslova ne vodi se posebna evidencija u koliko je slučajeva legalno oružje zlorabljeno, odnosno uporabljeno pri kaznenim djelima.

Odredbama Zakona o oružju propisano je da se oružje i streljivo moraju čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci. Oružje i streljivo moraju biti zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe. Ako se oružje i streljivo ne čuvaju u skladu s odredbama Zakona o oružju, fizička osoba bit će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 3000 do 15.000 kuna te će joj biti izrečena i zaštitna mjera oduzimanja oružja. Kratko i dugo lovačko i dugo sportsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko sportsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.

Komentari

Komentari