Foto: Pixabay

‘Virus se poput provalnika ubaci u nas, a jedna tvar je mogući krivac za teške simptome’

Podijeli

Voditelj istraživanja, dr. Daniel Jacobson, ustvrdio je da se radi o tzv. eureka-trenutku jer je superračunalo otkrilo posve novu teoriju o tome kako Covid-19 utječe na organizam – hipotezu o bradikininu

Početkom ljeta superračunalo Summit u američkom Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju započelo je analizu podataka više od 40.000 gena iz 17.000 genetskih uzoraka s ciljem da se što bolje shvati bolest Covid-19. Summit je drugo najbrže računalo na svijetu, a za analizu više od 2,5 milijarde genetskih kombinacija trebalo mu je više od tjedan dana.

Za dobivene rezultate dr. Daniel Jacobson, voditelj ovog istraživanja ustvrdio je da se radi o tzv. eureka-trenutku jer je superračunalo otkrilo posve novu teoriju o tome kako Covid-19 utječe na organizam – hipotezu o bradikininu, piše Elemental. Bradikinin je, po definiciji, kinin sastavljen od devet aminokiselina koji izaziva jaku vazodilataciju arteriola i povećava kapilarnu propusnost.

Stvari postaju zanimljive kad se virus udomaći u tijelu

Ta hipoteza pruža model koji objašnjava mnoge aspekte Covida-19, uključujući neke od njegovih najneobičnijih simptoma. Također sugerira desetak mogućih tretmana, od kojih je mnoge već odobrila Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Jacobsonov je tim početkom srpnja objavio rezultate ovog istraživanja u časopisu eLife. Prema njima, zaraza Covidom-19 obično započinje kada virus uđe u tijelo putem ACE2 receptora u nosu, a zatim prolazi kroz tijelo ulazeći u stanice na drugim mjestima, poput crijeva, bubrega i srca, gdje je također prisutan ACE2.

No, stvari postaju doista zanimljive kada se Covid-19 udomaći u tijelu. Prema nalazima Jacobsonovog tima, Covid-19 nije “zadovoljan” samo time da zarazi stanice koje već proizvode ACE2 receptore, već preuzima i poiedine sustave tijela gdje receptori ACE2 nisu jače izraženi, poput pluća, prenosi Danas.hr

U tom smislu, Covid-19 djeluje poput provalnika koji se kroz otvoreni prozor na drugom katu uvuče u vašu kuću i počne je premetati. Još slikovitije rečeno, kada to učini, on ne uzima samo vaše stvari već otvara sva vrata i prozore kako bi mu njegovi jataci mogli što brže i učinkovitije pomoći u pljački.

Oluja bradikinina kriva za mnoge smrtonosne posljedice?

Sustav renin-angiotenzin (RAS) kontrolira mnoge aspekte krvožilnog sustava, uključujući tjelesne razine kemikalije zvane bradikinin, koja obično pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Prema analizi Jacobsonovog tima, kada virus osvoji RAS, tjelesni mehanizmi za regulaciju bradikinina propadaju. Recepti za bradikinin su preosjetljivi, a tijelo ga također prestaje učinkovito razgrađivati .

Istraživači kažu da je krajnji rezultat oslobađanje oluje bradikinina – masovne, odbjegle nakupine bradikinina u tijelu. Prema hipotezi o bradikininu, upravo je ta oluja na kraju odgovorna za mnoge smrtonosne posljedice Covida-19.

Jacobsonov tim u svome radu kaže da je “patologija Covida-19 vjerojatno posljedica bradikininske oluje, a ne citokinskih oluja, koje su prethodno bile identificirane kod pacijenata s Covidom-19. No, napominju da su “to dvoje mogu biti zamršeno povezani”.

‘Pluća postaju poput vodenog balona’

To može objasniti zašto su se respiratori pokazali manje učinkovitima u liječenju naprednog Covid-19 nego što su liječnici prvotno očekivali.

“Dolazi do točke u kojoj, bez obzira na količinju upumpanog kisika, alveole u plućima su ispunjene ovim hidrogelom. Pluća postaju poput vodenog balona”, kaže Jacobson.

Hipoteza o bradikininu također se proteže na mnoge učinke Covid-19 na srce. Otprilike jedan od pet hospitaliziranih pacijenata s Covidom-19 ima oštećenja na srcu, čak i ako nikada prije nije imao srčanih problema. Dio toga vjerojatno je zbog virusa koji inficira srce izravno putem svojih ACE2 receptora. Ali RAS također kontrolira aspekte srčanih kontrakcija i krvnog tlaka. Prema istraživačima, oluje bradikinina mogle bi stvoriti aritmije i nizak krvni tlak, što se često viđa kod pacijenata s Covidom-19.

Izvor: Danas.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> CAPAK JE BIO U KRIVU? ‘Imat ćemo 500 slučajeva dnevno!’ S koronom u RH događa se nešto čudno…
>>> Liječnica iz KB Dubrava otkrila kakve simptome imaju pacijenti: ‘Moglo bi biti još i gore’
>>> (VIDEO) Pogledajte trenutak kad je Trump rekao Vučiću da su se obvezali preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem
>>> ‘Odustat ću ako se pokaže da ne mogu pobijediti u Zagrebu’
Komentari

Najnovije