Dana 5. studenog 1990. osnovana je slavna ratna postrojba Tigrovi sa bazom u Rakitju pored Zagreba, poznati „Tigrovi iz Rakitja“. Prvo je osnovana kao specijalna jedinica policije pod imenom „Jedinica za posebne namjene MUP-a RH“, jer u to vrijeme „kotrljajuće balvan revolucije“ i uvoda u rat Republika Hrvatska imala je samo policijske snage. To je bila skupina mladića domoljuba i dragovoljaca koji su krenuli u obranu goloruke Hrvatske.

Skupljajući prva borbena iskustva i upućujući svoj kadar kao potporu za osnivanje drugih PJP MUP-a RH (Pionirski Grad, Vinica, Petruševac, Tuškanac), dočekan je i dan osnivanja Zbora Narodne Garde, kada “Jedinica za posebne zadatke – Rakitje” zajedno s drugim gore navedenim postrojbama formira sastav l.”A” brigade ZNG, koja iz nadležnosti MUP-a RH prelazi u nadležnost MORH-a, čime je okrenuta nova stranica u razvoju OS RH.

Kada govorimo o značenju “Jedinice za posebne zadatke – Rakitje”, neosporna je njezina uloga kao embrija stvaranja i razvoja 1. gardijske brigade – legendarnih “Tigrova” , ali i značajan kadrovski doprinos u stvaranju drugih gardijskih brigada HV.

Za “Jedinicu za posebne zadatke – Rakitje” možemo s pravom reći da predstavlja most koji povezuje i ostvaruje povijesni kontinuitet od ” Prvog hrvatskog redarstvenika ” preko Zbora Narodne Garde do stvaranja Hrvatske vojske.

Ta je postrojba pronijela slavu i junaštvo hrvatskog vojnika od Vukovara do Dubrovnika.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!