snimka zaslona

(VIDEO) POKOLJ U TOVARNIKU 22. RUJNA: UBILI SU I ŽUPNIKA, A HRVATI SU MORALI NOSITI BIJELE TRAKE KAO ŽIDOVI U NACISTIČKOJ NJEMAČKOJ

Podijeli

Tenkovske kolone JNA koju su vodile velikosrpski orijentirane snage, a popunjene uglavnom indoktriniranim dobrovoljcima i ročnicima, kretale su se iz Beograda i Novog Sada prema Vukovaru. Stotine oklopnih vozila vozile su prema hrvatskom selima u Srijemu Tovarniku, Ilači, Bogdanovcima i drugima.

Tako se i hrvatsko pogranično selo u Srijemu Tovarnik našao se na putu velikosrpskim osvajačima. Vrlo slabo naoružani hrvatski branitelji dugo su dana nadljudskim naporima pružali otpor velikosrpskim snagama koje indoktrinirane propagandom u srbijanskim medijima uopće nisu očekivale da će se Hrvati opirati.

Žestoki otpor hrvatski snaga uvelike je načeo borbeni moral srbijanske vojske, tako da su se osvajačke snage suočile s činjenicom da ne će biti ništa od olakog zauzimanja hrvatskih krajeva, a još manje da će ih dočekati kao osloboditelje. Indoktrinacija u medijima i u vojsci i početni zanos praćen bacanjem cvijeća i oduševljenih Srbijanaca koji su ih klicanjem pozdravljali dok su išli u pohod nas Hrvatsku, nestao je kad su naišli na otpor kod prvih hrvatskih sela. Srpske su snage koje su uspjele doći do Vukovara, premda neusporedivo bolje i više naoružane, ozbiljno su demoralizirane dolazile do Vukovara, gdje ih je tek dočekao još žilaviji otpor.

Kad su velikosrpske snage uspjele osvojiti Tovarnik, uslijedila je osveta zbog slomljena ponosa pogonjena etničkom mržnjom prema Hrvatima. Moćna vojska izgubila je borbeni moral kod prvog nenaoružanog hrvatskog sela, pred neprofesionalnim vojnicima.

Na današnji dan 22. rujna 1991. ubili i masakrirali 68 Hrvata, a u danima koji su slijedili i mnogo više. Ubijen je i župnik Ivan Burik. Preostali Hrvati u Tovarniku koji nisu ubijeni, uglavnom starci i žene, morali su nositi bijele trake kao znak da su hrvatske nacionalnosti. Istim su znakom obilježene i njihove kuće.

Ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, svakovrsna tjelesna i psihička mučenja svakodnevno su se odvijala u kući-logoru pok. dr. Đorđa Cvejića. Krajem 1991. kroz tu je kuću-logor prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, uglavnom iz Tovarnika i okolnih mjesta. Osobe koje nisu ubijene ondje, mučene su, potom odvođene, ubijene i bačene u masovnu grobnicu.

Srpske su osvajačke snage protjerale više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata bilo u Tovarniku te srušile ili oštetile više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada.

O tim nevjerojatnim događanjima i herojskim podvizima hrvatskih branitelja u selima zapadnog Srijema postoje brojne knjige i svjedočanstva na internetu dostupna čitateljima.

Masovni zločin u Tovarniku

Kroz spomenuti logor u kući dr. Đorđa Cvejića je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, pretežno iz Tovarnika i okolnih mjesta. Ljudi koji nisu ubijeni u toj kući, nakon mučenja su odvođeni pa ubijani i bacani u masovnu grobnicu, u koju je bačen i ubijeni mjesni župnik Ivan Burik koji je najveći dio svoga svećeništva, punih 28 godina, proveo u Tovarniku.

Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su, da poput Židova za vrijeme nacizma, nose oznake na rukavu – bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće.

JNA i četnici ponovili zločin partizana iz 1944.

Dana 8. prosinca 1944. Tovarnik je također doživio veliki masovni pokolj, kada su prema nepotpunim podacima, partizani prilikom ulaska u ovo selo ubili 51 Tovarničana, uglavnom Hrvata i Nijemaca. Oni su ubijeni na najbrutalnije načine: nožem, letvama i bacanjem sa zvonika pravoslavne crkve. Prema pisanju Večernjeg lista od 8. prosinca 2013. popis za likvidaciju napravili su domaći tovarnički Srbi.

Svake godine rodbina i predstavnici društva „Antun Gustav Matoš“ polažu cvijeće i pale svijeće uz ogradu pravoslavne crkve u Tovarniku kao uspomenu na ovaj strašan događaj, moleći pri tome za duše ubijenih.

Dolje su snimke njemačke televizije razorenog i okupiranog Tovarnika 1991:

Komentari

Najnovije