Subota, 5 prosinca, 2020

(VIDEO) NE DIRAJTE MI RAVNICU: Na današnji dan 1991. godine Radio Osijek emitirao legendarnu pjesmu

Na današnji dan 1991. godine Radio Osijek po prvi put je u program pustio pjesmu Miroslava Škore “Ne dirajte mi ravnicu”. Bio je to znak podrške tisućama koji su tog dana napustili svoje domove u Dalju, Aljmašu, Erdutu i okolnim mjestima.

Vrijeme agresije na Hrvatsku obilježile su mnoge domoljubne pjesme među kojima je možda najizvođenija ona Miroslava Škore „Ne dirajte mi ravnicu“, pod izvornim nazivom „Ja ću se vratiti“.

Iako nema rova u kojemu se nije pjevala, zbog čega je gotovo dostigla status himne, pjesma je nastala u Americi i nije imala veze s ratom. U fonoteci Radija Osijek skupljala je prašinu sve do 1. kolovoza 1991. godine kada se nakon reportaže o progonu mještana Aljmaša, koji su uporno ponavljali da će se vratiti kući, glazbeni urednik Željko Barba sjetio pjesme „Ja ću se vratiti“ i prvi je put pustio u program.

Nakon emitiranja slijedili su pozivi slušatelja koji su tražili da se ponovno pusti u eter. Usporedo s krvavim ratnim događajima u Hrvatskoj, to je prestala biti pjesma čovjeka koji pjeva o povratku kući u Slavoniju iz daleke Amerike gdje je privremeno živio. Pjesma „Ja ću se vratiti“ pretvorila se u nadu, molbu, prijetnju, u ultimatum jugovojsci – ne dirajte mi slavonsku ravnicu!

Pjesma „Ne dirajte mi ravnicu“ oduvijek se pjevala iz srca i jednako budi emocije bez obzira na to u kojim se prigodama izvodi.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HDZ-OVCI BJESNE NA PLENKOVIĆA: Pa koga nam je to doveo! Nije stranka njegova prčija
>>> 1. kolovoza 1941. Beograd – Četnički centralni komitet zapovijedio protjerivanje 1.000.000 Hrvata s teritorija tzv. Velike Srbije!
>>> DIE WELT: Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj, Amerikanci još nisu odustali od razmjene teritorija
>>> BRANITELJI NE MOGU VJEROVATI: Jeste li vidjeli Kninski plakat za proslavu 5. kolovoza?
Komentari

Komentari