Petak, 7 kolovoza, 2020

(VIDEO) Na današnji dan 1923. godine je rođen Hrvat kojeg su obožavali i Nijemci

Na današnji dan 1923. rođen je najpoznatiji Gareščanin, legendarni pjevač Ivo Robić. Napravio je izuzetnu međunarodnu karijeru.

Pjesmom “Morgen”, zbog koje su ga nazvali Mister Morgen, držao se visoko na inozemnim top listama, a osvojio je i Brončanog lava Radio Luxemburga, tada najutjecajnije glazbene radijske stanice. Bila je to prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na američke top liste.

Ivo Robić u glazbi je od malih nogu i djetinjstva provedenog u Bjelovaru, gdje je njegov otac, sudski činovnik, imao i amaterski tamburaški orkestar.

Ivo je prvi put zapjevao na radiju 1943, kao student u Zagrebu, 1949, snimio je jednu od prvih ploča za novoosnovani Jugoton (današnji Croatia Records), a ostvario je i zavidnu međunarodnu karijeru; njegov najveći hit »Morgen« dospio je na 13. mjesto Billboardove ljestvice, a pjesma koju je proslavio Frank Sinatra – »Strangers in the Night«, za Robića je bila uspješna i u hrvatskoj i u njemačkoj verziji.

O legendarnom Ivi Robiću i njegovih stotinjak snimljenih ploča moglo bi se napisati stranice i stranice teksta, ali njegov glas i savršenstvo izvedbe govore više od starinu riječi, pa je bolje da vrijeme koje biste trošili na čitanje posvetite slušanju »Vraćam se Zagrebe tebi«, »Ta tvoja ruka mala«, »Samo jednom se ljubi« ili bilo kojoj drugoj od njegovih uspješnica.

Ne znamo koliko je točna ona anegdota koju je rado pričao, da je u jednom hamburškom podrumu čuo dečke iz Liverpoola , “nanjušio” da bi od njih nešto moglo biti i tako bio jedan od prvih koji su The Beatles preporučili za snimanje ploče, ali nije ni bitno, piše portal zvono.eu. Ivo Robić osvojio je Europu i svijet – a njegov put prema glazbenim uspjesima počeo je baš u Bjelovaru.

Fenix-magazin/MD

Komentari

Komentari