Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020

(VIDEO) Dragana Jeckov ponovno u Hrvatskom saboru na srpskome jeziku – o gađanju hranom na Pupovca i Miloševića

Hrvatski sabor u srijedu će ovotjedno zasjedanje započeti raspravom o prijedlogu izmjena pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu.

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov ponovno je na srpskome jeziku u Hrvatskom saboru govorila o gađanju hranom na svoje stranačke kolege.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovno nije upozorio zastupnicu na službeni jezik u Saboru, predstavničkom tijelu građana i instituciji koja je nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj i kršenje Ustava RH.

Ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić još je prošle godine naglasio da se govorom na srpskome jeziku krši Ustav RH i da je zastupnica Jeckov odmah trebala biti upozorena na službenu uporabu jezika i da se može služiti isključivo hrvatskim jezikom.

Ustav je jasan. U Republici Hrvatskoj službeni je jezik hrvatski i latinično pismo. S time da on predviđa mogućnost, ali samo da se u lokalnim jedinicama, pored hrvatskoga jezika može koristiti i neki drugi jezik kojim se inače koriste pripadnici nacionalnih manjina”, istaknuo je za Narod.hr profesor Palić.

“U Saboru se treba koristiti hrvatskim standardnim jezikom iako su tri hrvatska narječja koja se dijele na dijalekte i mjesne govore podsustavi hrvatskog jezika, a srpski jezik je drugi sustav, odnosno strani jezik. Bez obzira na to što se razumijemo jer imamo zajedničku osnovicu u staroslavenskom jeziku, to su dva jezika i standardizacija srpskoga i hrvatskoga tekla je paralelno i neovisno jedna o drugoj”, upozorila je i izv. profesorica dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, koja je doktorirala lingvistiku na temu govora u Saboru.

SDSS obmanjuje javnost tvrdeći da je Dragana Jeckov na udaru “desničarskih portala” zbog “ekavice” u Saboru. Hrvatski jezikoslovci potvrdili su da njezin govor ne pripada hrvatskom standardnom jeziku.

O Uljaniku

Zastupnik IDS-a Tulio Demetlika upozorio je na teško stanje u Uljaniku.

U 13 sati dogovoren je sastanak o Uljaniku s ministrom Darkom Horvatom u Zagrebu. Iz Stožera za obranu Uljanika na sastanak dolaze Samir Hadžić i Marko Alviž, a stižu i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Jadranskog sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske, javlja N1.

Podsjetimo, u utorak je račun Uljanika ponovno blokiran što je Uljanik objavio na Zagrebačkoj burzi. U tijeku su pregovori s ovrhovoditeljima oko deblokiranja računa.

Opet srpski jezik u Hrvatskom saboru

Objavljuje Priznajem.hrSrijeda, 3. listopada 2018.

Predloženim izmjenama pomorskog zakonika smanjit će se administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru, a predviđa i uvođenje poreza po tonaži za jahte čime će hrvatski upisnik postati atraktivan za upis stranih polovila i njihov dulji boravak u Hrvatskoj kao i za korištenje stalnog veza u marinama.

Prijedlogom zakona također se osnažuju rješenja vezana za sprječavanje onečišćenja s pomorskih objekata kao i spremnost za reagiranja u slučaju iznenadnih onečišćenja mora.

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, kao i dva zakonska prijedloga iz energetskog sektora, o biogorivima za prijevoz i energetskoj učinkovitosti.

Izvor: narod/hina/n1


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> GENERALI IZDALI BRANITELJE!? Poslije sastanka u vladi odlučili ”ne idemo na prosvjed u Vukovar”

>>> Policija u Münchenu uhitila Hrvata zbog pljački pet kladionica: Evo što je rekao na saslušanju

>>> ROJS OVO JE VELEIZDAJA: General razotkrio ”uglednike” iz HDZa koji reketare i zapošljavaju ljubavnice

Komentari

Komentari