Petak, 13 prosinca, 2019

(VIDEO) Dr. sc. Ante Nazor u Saboru: U tijeku je projekt koji je na neki način odgovor na presudu Šestorki – ‘Žrtve Hrvata u BiH’

U Saboru je u tijeku rasprava o izvješću o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Ravnatelj Centra, dr. sc. Ante Nazor obrazlažio je Izvješće.
Dr. sc. Nazor rekao je da nema mnogo toga za dodati onome što stoji u Izvješću, osim što bi spomenuo još neke stvari koje nisu stigle biti navedene u Izvješću jer su nakon toga dorađivane.

Projekt “Žrtve Hrvata u BiH”

“Riječ je o projektu koji je na neki način odgovor i na drugostupanjsku presudu našoj Šestorici u Haagu, gdje smo na inicijativu, primjerice generala Jelića, pokrenuli projekt “Žrtve Hrvata u BiH” – rekao je Nazor obaviještavajući zastupnike da je projekt pri kraju.

“Žrtve središnje Bosne su malo poznate. Od svih krajeva gdje žive Hrvati koji su stradali u Domovinskom ratu, središnja Bosna je pretrpjela zaista mnogo.” – istaknuo je Nazor prenosi narod

“Prema dosadašnjem popisu koji se sada provjerava, prije nego što će knjige krenuti u tisak, oko 1800 Hrvata, civila ili zarobljenih pripadnika HVO-a ubijeno od strane srpskih postrojbi i JNA, a da je oko 1150 Hrvata, civila i zarobljenih pripadnika HVO-a ubijeno od strane Armije BiH.” – rekao je Nazor i dodao:

“Činjenica je da su zločini nad Hrvatima u BiH uglavnom medijski prešućeni.”

Sjednicu možete pratiti uživo:

Komentari

Komentari