Utorak, 4 kolovoza, 2020

(VIDEO) 23. ožujka 1993. Orlište (Konjic) – Armija BiH ubila i zatim masakrirala starce i invalide Hrvate

Pokolj u Orlištu bio je ratni zločin koji su počinile bošnjačke snage nad Hrvatima tijekom napada na prostore Hrvata Sjeverne Hercegovine. Dana 23. ožujka 1993. napale su hrvatsko selo Orlište kod Konjica, a pripadnici Armije BiH ubili su i starca od 87 godina i njegovu 79 godina staru suprugu, kao i staricu u invalidskim kolicima. Starci su nakon toga izmasakrirani.

Ubijeni su supružnici Ivan Kostić, Tadijin (1907. Orlište) i Janja Kostić r. Miškić, Dujmova (1913. Ljesovina), Branko Kostić, Tadijin (1937. Obrenovac) i u invalidskim kolicima godinama nepokretna Anđa Kostić r. Gotovac, Perina (1923. Budišnja Ravan). Muslimanski vojnici selo su temeljito opljačkali, a zatim spalili. Opljačkana poljoprivredna mehanizacija i stoka, kao i druge vrijedne stvari završili su u susjednim muslimanskim selima.

Ovakvi postupci korišteni su i u kasnijim osvajanjima hrvatskih sela i drugim dijelovima općine Konjic.

Budući da su bila pokrivena velikim snijegom, unakažena tijela Ivana i Anđe Kostić pronađena su nakon tjedan dana, a Janje i Branka Kostića nakon petnaest dana i pokopana su u katoličkom groblju Lapte u Obrenovcu. Ovaj zločin dogodio se u vrijeme tzv. primirja i u nazočnosti nacionalno mješovitog povjerenstva koje su predvodili Slavko Puljić i Muhamed Cero

Tijela su pronađena ukočena i unakažena noževima i metcima. Neka su bila bez ušiju, nosova i prerezanih grkljana, druga smrskanih glava, što je zabilježeno video kamerom, među ostalim i za dokaz onima koji tvrde da se nije dogodilo ono što nije zabilježeno.

Strašni zločini Armije BiH nad Hrvatima u Konjicu:

Izvor: narod.hr

Komentari

Komentari