Četvrtak, 26 studenoga, 2020

(VIDEO) 16. prosinca Joševica (Glina) – pokolj 22 Hrvata nakon huškačkog govora episkopa Srpske pravoslavne crkve!

Ko je taj mirotvorac koji pomiruje (miri) Srbe i Hrvate, te vjekovne neprijatelje…“, mrziteljske su riječi i huškanja biskupa (episkopa) Srpske pravoslavne crkve Nikanora izrečene javno na današnji dan 1991. godine na pogrebu 22 poginulih srpskih vojnika u borbama prsa u prsa s Hrvatskom vojskom na rijeci Kupi.

Zbog vojnih gubitaka, okupljeni na sprovodu krenuli su se osvećivati i ubijati civile Hrvate. Naoružana rulja ubila je točno 22 Hrvata. Posebno je bolno ubojstvo troje braće Šiftar: dječak Pavao star 15 godina, sestra Ljubica stara 19 godina i brat Luka star 21 godinu. 

“Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog”, bile su 1991. gotovo istovremene i riječi evanđeoskom duha Franje Kuharića, nadbiskup zagrebački i kardinala. Kakva suprotnost riječi i duha zagrebačkog nadbiskupa u odnosu na huškanje i mržnju Nikanora, episkopa Srpske pravoslavne crkve. 

 

Dok je biskup SPC-a Nikanor sijao mržnju zbog pojave koja je normalna u svakom ratu (smrt vojnika u bitkama), slično svom biskupu i drugi svećenik Srpske pravoslavne crkve na istom sprovodu je rekao: „Srbi – žrtve, Ustaše – zločinci i krvoloci“. Nakon tih zastrašujućih riječi za jednog svećenika koji bi trebao biti Kristov sluga, krenula je osvetnička horda. Grupa naoružanih Srba krenula je ubiti točno 22 Hrvata koliko je stradalo srpskih vojnika. Ubijali su bez obzira na dob i spol. Najmlađa žrtva krvavog pokolja Pavao Šiftar imao 15 godina (jedan od troje ubijene braće Šiftar), a najstarija starica Kata Štajduhar čak 91 godinu.

Što je nagore, samo nekoliko dana ranije u susjednim Donjim Jamama, četnici su iz blizine ubili vatrenim oružjem troje hrvatske djece od 10 do 14 godina.

Pokolj u Joševici preživjela samo starica Anka Šiftar kojoj su Srbi pucali u usta. Gore navedena ubijena braća unuci su Anke Šiftar.

Podsjetimo, skupina srpskih vojnika pucala je u 22 Hrvata kako bi se osvetili za 22 Srbina koji su poginuli u borbama s Hrvatskom vojskom.

“U borbama je bilo veliki broj mrtvih vojnika na obje strane. Na srpskoj strani su poginula i nestala 22 vojnika iz sastava 1. brigade TO SAO Krajine „Dragiša Stefanović“. Većina ih je stradala u selu Gračanica. Nakon što su se hrvatska snage povukle na drugu stranu Kupe, tijela poginulih srpskih teritorijalaca su prenesena u Glinu gdje je održana javna komemoracija na kojoj su vladika gornjokarlovački Nikanor i drugi govornici zazivali osvetu, a snimka čega je dostupna i na YouTubeu”, objasnio je dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, piše 24 sata.hr

„Cilj im je bio“, naglasio je Raguž, „ubiti 22 Hrvata, kako bi se osvetili za 22 Srbina koji su poginuli ili nestali (dio srpskih teritorijalaca je bio zarobljen i odveden u zatvor u Zagrebu, kasnije su razmijenjeni). Ubili su 21 osobu, a starica Anka Šiftar je teško ranjena, no preživjela je. Njoj su pucali u usta i vrat. Tako su likvidirali i sve ostale. Direktnim hicima u glavu iz neposredne blizine. Koristili su vatreno oružje s prigušivačima. Ubijali su ih u kućama gdje su ih zatekli. U krevetu, za stolom, na ulaznim vratima… Sve je bilo gotovo u roku pola sata.”, rekao je dr. Raguž.

Huškački govor karlovačkog episkopa Nikanora i svećenstva nakon kojeg je došlo do pokolja Hrvata:

Izvor: Narod.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ni Borussia Dortmund, ni Manchester United, ni Milan; Mario Mandžukić odlazi u jedan od najbogatijih klubova na svijetu
>>> (VIDEO) Nakon ovog videa svi se pitaju – što se dogodilo s Kolindom? Društvene mreže imaju svoje teorije…
>>> OVA STARICA JEDINA JE PREŽIVJELA POKOLJ U JOŠEVICI! Ani je četnik ’91. pucao u usta: ‘Dok sam padala, ispalio je u mene još jedan metak’. Umrla je ove godine…
>>> Kosor i Lalić: “Kolinda je bivša”
>>> Škoro na rubu suza: “Nema toga što nisu nalajali o meni i mojoj obitelji, najgore je bilo to što su dirnuli u moju suprugu”
Komentari

Komentari