Subota, 25 siječnja, 2020

Varda: Divjak djeluje nezakonito, iako je novac za izborne udžbenike prikupljen

Kažimir Varda iz Kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru je ponovio zahtjeve za smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te objasnio koje će daljnje korake Klub poduzeti.

“Ponavljam da tražimo ostavku ministrice Blaženke Divjak zbog nezakonitog ponašanja, odnosno zbog Zakona o udžbenicima, a da će o daljnjim koracima odlučiti Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti u skadu s poslovnikom Sabora i svojim poslovnikom”, kazao je Kažimir Varda.

“Radi se o nezakonitom djelovanju, bez obzira što je novac prikupljen. Ovisno o stajalištu Kluba Sukladno poslovniku Sabora prikupljat ćemo potpise za ostavku ministrice.”

Upitan kako komentira stav premijera Andreja Plenkovića, koji je odbio zahtjev stranke Milana Bandića, Varda je kazao:

“To je stav premijera.”

Podsjetimo, saborski Klub zastupnika stranke Milana Bandića zatražio je prošli tjedan od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku.

Sporno im je što se u planu Ministarstva obrazovanja među udžbenicima koje će platiti država isu bili udžbenici iz izbornih predmeta, a posebno ih je zasmetalo što u planu nisu navedeni udžbenici za vjeronauk, zbog čega je Bandić ministricu Divjak optužio da ministarstvo vodi svjetonazorski.

Ministrica Divjak je, pak, odgovorila da je dobila garanciju premijera Andreja Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

“Imamo garanciju premijera da će i za izborne predmete za sve udžbenike osigurati dodatno financiranje. Mislim da je važno da ne diskriminiramo, ali ta diskriminacija nije bila na temelju toga hoće li se vjeronauk financirati ili ne. Nego, ako financiramo obavezne predmete, to je onda riješeno. Ako se financiraju i izborni predmeti, svi udžbenici, onda mora biti točno tako i postavljeni kriteriji”, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja, prenosi N1

Uslijedio je i službeni odgovor Ministarstva znanosti.

“Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Komentari

Komentari