Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Ured Angele Merkel za N1: Nije znala koje će se pjesme puštati na skupu HDZ-a

Tijekom predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu u subotu 18. svibnja na kojemu je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, okupljenima je u Ciboni puštena i pjesma Marka Perkovića Thompsona čiji su nastupi bili zabranjimani i u Njemačkoj. Izazvalo je to mnoge reakcije u njemačkim medijima.

Primjerice, berlinski Der Tagesspiegel pisao je kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma “zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi”. Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg – te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma “Lijepa li si”.

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podsjeća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj”.

Glasnogovornik iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel na upit N1 televizije o ovom slučaju odgovorio je:

“Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu“.

Merkel je tada, podsjetimo, kazala:

“Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju – domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći”. Merkel je pred tisućama pristaša HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni rekla da je EU projekt mira, slobode i blagostanja. “U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir”, a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da “budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove”, “da u Europi pronalazimo zajednička rješenja”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠKORO OVO IZJAVOM UZBURKAO POLITIČKU SCENU: Hoće li se kandidirati za predsjednika?
>>> (VIDEO) ŠOKIRANI SMO! Evo za koga će glasati čovjek koji slovi za jednog od najpametnijih Hrvata
>>> Ličani u strahu zbog migranata: ‘Zaključavamo se dan i noć’
>>> Policajac je naredio ženi da otvori prtljažnik, nije imao pojma da ga ona slika
Komentari

Komentari