fbpx
Petak, listopad 18, 2019

UHB RH TRAŽI ZAŠTITU OD PROGONA I DISKRIMINACIJE ZA PRIPADNIKE HOS-a

UHB RH obratio se Predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici Hrvatske vojske Kolindi Grabar Kitarović te Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, sa zahtjevom za zaštitu od progona i diskriminacije pripadnika HOS-a.

Zahtjev prenosimo u cijelosti:

PREDMET: Diskriminacija pripadnika Oružanih snaga RH-a

  • Zaštita, traži se

Poštovane,

U modernim i demokratski uređenim državama ne bi smjela postojati diskriminacija na vjerskoj, rasnoj, socijalnoj ili bilo kojoj osnovi. Nažalost  takva diskriminacija događa se u našoj državi, a kako bi ju što više suzbili u sprečavanju iste mora se uključiti što više čimbenika. Stoga Vam skrećemo pozornost na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava koja se kontinuirano vrši nad pripadnicima HOS-a, regularnoj postrojbi hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

U Ustavu Republike Hrvatske (NN 56/90, 135/97, 8/98,  113/00, 124/00, 28/01, 41/01, 55/01, 76/10, 85/10, 05/14) u Izvršnim odredbama, govori se na kojim temeljima je stvarana neovisna i slobodna Republika Hrvatska.

U daljnjem dijelu su zaštićena ljudska prava i slobode. Moramo uzeti i jedan dio iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članovih obitelji (NN 174/04, 92/05, 02/07, 107/07, 65/09, 137/09, 146/10, 55/11, 140/12, 19/13, 33/13, 148/13, 92/14), gdje se u čl. 2 st. 1 citiranog Zakona, navodi da su legitimne oružane snage i pripadnici HOS-a.

Kod Ministarstva uprave, registirani su kao udruga/e u kojem je logotipu njihov zaštitni znak „HOS – ZA DOM SPREMNI“, što znači da se ne kosi niti s jednim zakonom, kaznenim ili prekršajnim, što više daje legitimitet o starohrvatskom pozdravu još od Nikole Šubića Zrinskog.

Nažalost danas smo svjedoci kako se taj poklič nastoji ocrniti čak i kriminalizirati i to upravo od onih koji su se u vrijeme Domovinskog rata borili protiv bojovnika HOS-a i drugih pripadnika hrvatske vojske koji su svoj narod branili od velikosrpske agresije. Zlouporabom dijela hrvatske povijesti kao i stigmatizacijom pripadnika HOS-a i  njihovih simpatizera, krše se njihova ljudska prava zagarantirana Ustavom. Pravo na nošenje obilježa HOS-a, može smetati samo one koji ne poštuju ustavni poredak RH-a, jer da ga poštuju kao što je gore navedeno, prihvatili bi ulogu HOS-a u stvaranju nove Hrvatske države.

I danas zaprimamo dojave od naših domoljuba kako policija djeluje represivno, oduzima znakovlje HOS-a, što uistinu spada u grublje kršenje ljudskih prava.

Ponavljamo i Ustavom i Zakonom je zajamčeno da se obilježja HOS-a u tom obliku mogu i smiju nositi.

U sudskoj praksi postoje i  pravomoćne presuda kojima se „počinitelji“ oslobađaju krivnje zbog nošenja znakovlja HOS-a, što je očiti dokaz apsurdnosi policijske prakse koja postupa suprotno sudskoj praksi. Sudske odluke dakle postoje, no u praksi policija vrši progon ljudi koje nose crne majice, ponekad i bez oznaka HOS-a.

Stoga tražimo zaštitu za sve pripadnike HOS-a, sve njihove simpatizere i osobe koje nose legitiman znak HOS-a. Tražimo da se prema njima ne odnosi kao prema nekim fašistima ili građanima drugog reda. Uz pripadnike MUP-a, dragovoljačke odrede, prvi u obranu Hrvatske stali su pripadnici HOS-a. I to se NIKAD ne smije zaboraviti niti zloupotrebljavati od strane onih koji su samo sisavci državnog proračuna.

Udruga hrvatskih branitelja Republike Hrvatske traži od Vas, da se poduzmu mjere zaštiti prema našim suborcima, spomen ploče za poginule pripadnike ne diraju. Osim moralne podrške koju dajemo našim suborcima, spremni smo ako će trebati dati im i svaku vrstu pomoći.

Sa štovanjem i „ZA DOM SPREMNI!“

PREDSJEDNIK UHB RH

Dražen Šemovčan

Komentari

Komentari