Ponedjeljak, 20 siječnja, 2020

Ubojstva,mučenja i zlostavljanja – ovo su zločini za koje je osuđen kapetan Dragan koji sada traži da ga se pusti na slobodu

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uskoro bi mogao na uvjetni otpust. Na varaždinskom Županijskom sudu u srijedu je održano ročište na kojem se razmatrala ova mogućnost, a odluka bi trebala biti poznata kroz nekoliko dana.

Podsjetimo, zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima Dragan Vasiljković na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora, u rujnu 2017. godine, a samo godinu dana poslije Vrhovni sud mu je umanjio pravomoćnu kaznu na 13, 5 godina.

Mučenja, zlostavljanja, ubijanja

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavljalo i da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, no zbog nedostatka dokaza oslobođen je ove optužbe.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je od prvog dana suđenja, 20. rujna 2016. godine pa sve do završnih riječi uoči presude, negirao počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Tvrdio je da su svjedoci lažno iskazivali i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju koju je volio.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, prenosi narod.hr

Problema sa zakonom imao i kao maloljetnik

Inače, prije početka Domovinskog rata Dragan Vasiljković je radio kao “vojni instruktor” u Južnoj Americi i Africi, a po izbijanju rata vratio se u Srbiju ne bi li “pomogao” u obrani zemlje, što je i sam nekoliko puta potvrdio. U Srbiji se povezao sa Sašom Medakovićem, Milanom Martićem i Frankom Simatovićem, koji je na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku, bio je ključna osoba za osnivanje i naoružavanje srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj, a i šire. “Frenki” je također haški optuženik.

Vasiljković je zajedno sa Simatovićem preuzeo vođenje tada novoosnovane specijalne jedinice “Crvene beretke”. Jedinica je do propasti tzv. Republike Srpske Krajine djelovala pod imenom “Knindže”, što je osmislio sam “Kapetan Dragan” posjećujući grad Knin i nindža ratnike. Kasnije je jedinica ostala u cijelosti stacionirana u Srbiji, kao “Jedinica za specijalne operacije”.

Spomenimo također da je Vasiljković još kao maloljetnik dva puta završio na sudu. Prvo je optužen da je kao maloljetnik krao i potom preprodavao ukradenu robu, a kasnije je optužen za svodništvo i tjeranje žena na prostituciju.

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!