Subota, prosinac 7, 2019

Tribina u Petrinji o 1500 nestalih: Bez pomaka u suradnji sa Srbijom

Unatoč svim teškoćama, ne odustajemo od potrage za svojim najmilijima, poruka je s tribine pod nazivom “Gdje su naši najmiliji”, koju su u četvrtak u Petrinji organizirali Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga “Hrvatski Feniks” uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Sudionici skupa, među kojima su, uz predstavnike državnih institucija koje se bave tom problematikom te mnogih udruga iz Domovinskog rata, bili i članovi obitelji nestalih branitelja i civila, istaknuli su kako ne odustaju od prava da doznaju istinu i identitet nestalih, a u vezi s međudržavnom suradnjom upozorili su kako nema pomaka sa Srbijom.

Tribina, treća nakon što su slične održane u Karlovcu i Vukovaru, počela je minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i civile te za generala Slobodana Praljka.
“I nakon Domovinskog rata osuđeni smo na borbu za istinu kako bismo prebrodili agoniju. Već 26 godina tragamo za istinom i mnogi članovi obitelji nestalih već su u toj agoniji umrli u grču. Sigurni smo da su zločini i grobovi nestalih evidentirani, ali informacije su u Srbiji i do njih ne možemo. Također znamo da se na one koji znaju istinu o nestanku naših najmilijih i lokacijama njihovih grobnica vrši pritisak da čuvaju tajnu”, rekla je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Poručila je da su državne institucije dužne da im pomognu i pronađu odgovor o sudbini više od 1500 nestalih osoba.

“Ovom prilikom postavljamo i pitanje zbog čega u kosturnicama u Zagrebu i Osijeku ima toliko neidentificiranih posmrtnih ostataka. Unatoč sumnji u institucije i pravdu, nada nas nije napustila. Nažalost, u našoj borbi smo izgubili putokaz i više ne znamo kako dalje”, rekla je Alvir.
O aktivnostima koje u potrazi za nestalima provodi Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja govorila je njezina pročelnica Višnja Bilić. Rekla je kako se pritom rabe sve suvremenije metode pretraživanja tla kako bi se pronašle masovne i pojedinačne grobnice.

Istaknula je da je u mandatu ministra Tome Medveda od ožujka 2016. do danas na taj način pronađeno i registrirano 95 grobnica u 12 županija. Pronađeni su posmrtni ostatci 80 osoba. Pozivu na identifikaciju odazvalo se 91 posto obitelji.
Pročelnica Bilić govorila je i o međudržavnim kontaktima kako bi se pronašli nestali te je podsjetila da je o tome potpisan protokol s BiH te uspostavljena bilateralna suradnja s Vladom Crne Gore. Suradnja je uspostavljena i s Međunarodnom komisijom za nestale osobe, ali, kako je rekla, nema nikakvog napretka u odnosima sa Srbijom, o čemu je obaviještena i Europska komisija.

Bilić je također rekla kako je pri Upravi za zatočene i nestale nedavno osnovan i projektni tim za intenziviranje aktivnosti u vezi s traganjem za nestalim osobama.
U radu tribine sudjelovali su zamjenik županijske državne odvjetnice iz Siska Stipe Vrdoljak, načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešun, predsjednica sisačko-moslaačke Županijske skupštine Ivanka Roksandić i drugi, a nazočni su poduprli sudjelovanje predstavnika srpske i bošnjačke nacionalne manjine. Hina

Komentari

Komentari