FaH

„Tomašević nije slučajna priča, nego dio agende koja se širi Europom”: Ilčić o novoj vlasti u Zagrebu

Podijeli

„Dolazak Tomaševića na čelo Zagreba nije slučajna hrvatska priča, to je priča koja se širi u Europi s jednom jasnom agendom”, rekao je Ladislav Ilčić, zastupnik u Europskom parlamentu,  u Zagrebu u dvorani “Lisinski” na velikom skupu na kojem su se ujedinile desne stranke. Tri stranke desnog političkog predznaka – Hrvatska konzervativna stranka, Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku i Generacija obnove, postat će stranka Hrvatski suverenisti. Stranka već ima saborski klub sa šest članova.

„Mi se tome moramo suprotstaviti”, rekao je Ilčić, i to jačanjem suverenosti i prirodnih zakona u EU.

No što on toj agendi zapravo zamjera? Jedna od stvari je – građanski odgoj. Ne u smislu da ga Tomašević uvodi, već ga zapravo – ne želi!

„Ljevica želi, a desnica ne želi građanski odgoj u školama. To čujemo u javnosti, je li tako? No je li to doista tako? Nije!

Tomašević i njegove udruge ne žele građanski odgoj jer građanski odgoj i sam pojam građanstvo podrazumijevaju demokraciju. Demokracija podrazumijeva republiku, državu, u ovom slučaju Republiku Hrvatsku, a Tomaševiću i njegovim udrugama smeta i sam spomen Republike Hrvatske.

Smetaju im bilježnice s nacionalnim obilježjima i smeta im, naravno, domoljublje u postojećem građanskom odgoju u školama, koji se, usput budi rečeno, već provodi kao međupredmetna tema.  No Tomašević ne želi taj građanski odgoj već onaj tzv. Riječki model, s LGBT propagandom.

Ne govorim napamet, godinama pratim GOOD inicijativu, čiji sastavni dio su Tomašević, Sandra Benčić, Rada Borić i svi ostali iz platforme Možemo. Možete simpatizirati Tomaševića ili ne, ali on želi odgajati zagrebačku djecu za svoj svjetonazor, a ne za građanstvo.

Građanstvo podrazumijeva različitost, pluralnost, a Tomašević i ekipa ne žele dati mogućnost da roditelji odlučuju o zdravstvenom ili građanskom odgoju svoje djece. Tomaševiću i ekipi je svjetonazor domoljuba, a pogotovo kršćana, toliko stran, oni su toliko uvjereni da smo mi u krivu, da jednostavno, njihovim riječima, „žele spasiti djecu od naših domoljbnih i kršćanskih gluposti” pa im zato, puni uvjerenja i dobre volje, oni nameću svoje ideologije.

Izgleda da nama sad prvo predstoji borba za slobodu, da imamo pravo biti drukčiji, od Tomaševića, Sandre Benčić, i Rade Borić, i da imamo slobodu odgajati djecu u skladu s vrijednostima koje su nama važne”, zaključio je Ilčić.

Da je Ilčić u pravu svjedoči i činjenica da je spomenuta GOOD inicijativa pred četiri godine izrazila zabrinutost zbog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama prema kojem bi pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece prevagnulo nad onim što oni zovu „pravom djece na potpun i skladan razvoj njihove osobnosti”, a što zapravo znači – jednoumlje:

„Podjela djece prema uvjerenjima roditelja i sprečavanje učenja o različitostima koje postoje u društvu šteti interesima djece”, tvrde oni. „Omogućavanje roditeljima odabira različitih odgojnih sadržaja za djecu u skladu s njihovim uvjerenjima je u praksi neprimjenjivo jer roditelji imaju različita uvjerenja, a redoviti nastavni sadržaji su istovremeno odgojni i obrazovni pa se djeci na taj način ugrožava pravo na obrazovanje”, tvrde iz GOOD inicijative, što zapravo podrazumijeva da svi moraju imati iste poglede na sva društvena pitanja koji bi se usadili kroz školovanje, a gdje je tu stvarna različitost, osim različitih seksualnih preferencija, nije jasno.

Komentari

Najnovije