Četvrtak, 20 veljače, 2020

Tko se sjeća Gardista, prvog hrvatskog vojnog lista?

„Gardist“ je bio samo jedna od djelatnosti koprivničkog IPD-a, koji je u Hrvatskoj vojsci bio među najaktivnijima u vrijeme Domovinskog rata.

Na današnji dan, 25. listopada 1991. u Koprivnici, u sklopu slavne 117. brigade, izašao je prvi broj prvog hrvatskog vojnog lista – „Gardist“, kojeg je uređivao Mladen Pavković. Taj tjednik, kako je rekao prof. Josip Nakić-Alfirević, inače ratni zapovjednik IPD-a u ovoj brigadi, iznimno je mnogo značio u promicanju istine o Domovinskom ratu u kojem je sudjelovalo i na tisuće hrabrih Podravaca, od kojih je nekoliko stotina poginulo ili bilo lakše ili teže ranjeno, pretežno na novljanskom bojištu.

„Gardist“ je dostavljen braniteljima i na prve crte obrane, a mogao se besplatno nabaviti i na novinskim kioscima. Prije desetak godina objavljen je i reprint ovog glasila, koji je kontinuirano izlazio sve do 1993. godine, i nakon što je prestala djelovati 117.-ta brigada.

Pavković, koji je s Vladimirom Kostjukom i autor jednog od najutjecajnijih ratnih plakata s nazivom „Hrvatska vas zove“, tiskanog u kolovozu 1991., a kojeg su za vrijeme rata i Osječani reproducirali u pet tisuća primjeraka, istaknuo je da je „Gardist“ u prvom redu bio namijenjen braniteljima, a potom i članovima njihovih obitelji. Prije desetak godina objavljen je i reprint ovog lista, ali i do njega je danas gotovo nemoguće doći.

No, „Gardist“ je bio samo jedna od djelatnosti koprivničkog IPD-a, koji je u Hrvatskoj vojsci bio među najaktivnijima u vrijeme Domovinskog rata.

autor mladen pavković


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MALO TKO JE PRIMIJETIO: Dalić izbacio iz reprezentacije jednog od najvećih hrvatskih talenata
>>> NJEMAČKOJ PRIJETI KRIZA: Stižu posebno loše vijesti za naše radnike, vlast je nemoćna
>>> Tko je novinarka koja je prvu službenu zastavu Republike Hrvatske proglasila ‘ustaškom’?
>>> SASVIM PRIRODNO: Visoki tlak možete spustiti i bez tableta, evo pet najlakših načina
Komentari

Komentari